Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живопис на живо

Изложбата „THE BODY / Човешкото тяло“ беше открита в галерия-книжарница "София Прес" и ще продължи до 18 март, а неин куратор е гл. ас. д-р Константин Костов, настоящ ръководител на „Ателие 51“. Той припомни, че изкуството въздейства, когато се гледа на живо. 

Ето какво четем в неговия текст: „Има изначални теми в изкуството. Изображенията на човешкото тяло винаги са интригували, обсебвали и вдъхновявали дълга традиция на изобразяване. Предизвикателството да се втурнеш в лично интерпретиране на темата е проява на безстрашие и лично обогатяване за всеки художник, а защо не открехване на нови контексти на разбиране и открити смисли за света на изкуството. С намерението да провокира подобна смелост, темата се появи като предизвикателство в заниманията по „Композиция“ в ателието по живопис (51-во ателие в Националната художествена академия). В традицията на ателието, водено доскоро от проф. Андрей Даниел, е да бъде предложена тема, която да се превърне в повод за бъдещите изследвания в живописта.“

Освен студенти бакалаври и магистри в експозицията могат да се видят картини на преподавателите им проф. Андрей Даниел, проф. Иван Димов, доц. д-р Атанас Атанасов, ас. д-р Правдолюб Иванов и гл. ас. д-р Константин Костов. А ето и имената на самите студенти Артемий Овчинков, Ванеса Велизарова, Дара Желязкова, Иво Рангелов, Радостина Йорданова, Анна Користашевска, Даниела Панайотова, Анджела Урумова, Илияна Христова, Лилиaна Игнатова, Павлинка Димова, Светослав Христов, Христина Пападолулу, Биляна Токмакчиева, Костадин Радичев, Ханко Седевчев, Александър Шиваров, Мартин Иванов и Самуил Велев.

Изложбата се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Национална художествена академия.

Чуйте Константин Костов.

Снимки – галерия-книжарница "София Прес"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва 33-тият международен Варна джаз фест

Тази вечер в Археологическия музей на Варна се открива 33-тият международен джаз фестивал "Варненско лято", който тази година е тридневен.  В програмата му са включени участия на Ари Ерев Трио от Израел и България, Джовани Томазо Квартет от Италия, звездната група Frantik Zen от Англия България, Ава трио от Нидерландия, The Story Tailors от..

публикувано на 30.07.24 в 16:44

"Слуховият рог", или как се превежда апокалиптичен роман за възрастни

Сюрреалистичен и възхитително чудноват "Слуховият рог" е апокалиптичен роман, който ни отвежда в мистериозен старчески дом. Главната героиня, енергичната 92-годишна Мариан, е отведена там от своето нетърпеливо семейство. В този странен свят тя се сблъсква с необичайни ритуали, палави монахини, левитиращи абатиси, звероподобни хора и човекоподобни..

обновено на 30.07.24 в 10:58
Теодора Милева и водещата на предаването - Мария Мира Христова.

Между Виена и София, или какво е да си режисьор на 18

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Терра Култура" говорихме за живота между Виена и София и за срещата със създателката на българския подкаст за култура и изкуство извън България ArtPath - Теодора Милева. В разговора бе разгледана и работата на младата режисьорка на късометражни филми за Димитър Димов и Яна Язова. "Без минало няма..

обновено на 29.07.24 в 14:43

"Летни импресии": Даян Грант и "културният код" на България и Франция

В рубриката "Културен код" на предаването "Тerrа Култура" разгледахме изложбата "Летни импресии" на дизайнерката и художничка Даян Грант в галерия "Икар". Освен това обсъдихме културния код на България и Франция в контекста на опазването на световното културно наследство. Впечатляващата изложба на Даян Грант включва 20 абстрактни пейзажа, 11 рисунки и..

обновено на 29.07.24 в 13:22
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06