Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Александрова и нейният „Адреналин“ в галерия „Ларго“

7
Галина Александрова
Снимка: @ArtGalleryLargo

До 4 април в артгалерия „Ларго“ във Варна ще бъде показана изложба - живопис на търновската художничка Галина Александрова. Тя носи името „Адреналин“. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд култура по програма „Едногодишен грант 21“.

Това е дебютна изява в морската столица на Галина Александрова. Нейният артистичен псевдоним RED ще стопли замръзналите от дългата зима души със серия от огнени, експресивни платна. 

Начинът ѝ на живописване изненадва с изключителния си заряд, а живописта ѝ е изключително емоционална. 

Авторката е подготвяла картините за експозицията с много страст и безсънни нощи над статива, отдаване ту на една картина, ту на друга, после връщайки се отново на първата. Това вихрено темпо на работа, силния емоционален заряд, който Галина е вложила, са пряк резултат от адреналина, с който я е зареждала работата ѝ по време на създаването на творбите. Оттам и името на изложбата.

За изявата си в галерия „Ларго“ Галина споделя: „Картините в тази изложба са субективното ми отношение към изкуството и живота около мен. Когато работя, се чувствам отвъд  реалността, в ирационалното. Там е изключително интересно. Случват ми се приключения. Обичам да живея на ръба. Границата е тънка. Вървя по лед. Не се хлъзгам. Танцувам по леда и флиртувам с риска. Адреналинът ме облива. Усещам вкуса на живота. Рисувам хипнотично и интуитивно. Живея страстно. Смела, безразсъдна, свободна и независима, такава съм и в работите си. В картините си се изразявам силно експресивно, с натрупана емоционално лична енергия. В тях има динамична комбинация от материали и техники. Работя спонтанно, без рационално мислене. Картините ми са първични и чувствени, с тях искам да внуша чувството на свобода и очаквам да ги съпреживеете с мен!“

В творбите на Галина Александрова зрителят ще се наслади на наслагването и богатото нюансиране на различните живописни слоеве, деликатното изграждане на цветовите хармонии. Търновската художничка елегантно степенува тоналности и фактури, провокира зрителя, вмъквайки колажи от вестници и хартия в някои от картините. Ритъмът в нейните композиции е неподправен, вихърът на цветовете ѝ напомня на танцуващи пламъци. Историите, които разказва в платната, са философски прочит за живота, за човешките емоции, за малките, простички, но важни неща, които осмислят пребиваването ни тук, на земята.

Галина Александрова е родена в Габрово. Завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в Трявна със специалност „Вътрешна архитектура“ през 1988 година. През 1996 година се дипломира от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Графика“ при проф. Христо Цацинов. Галина работи в областта на абстрактната живопис. Участва в много общи, национални и международни изложби, конкурси и пленери, някои от които: „Есенен салон“- Изложбени зали „Рафаил Михайлов“, Велико Търново (2006-2009, 2014-2016, 2018), „Пролетен салон на жени художнички“- ГХГ „Христо Цокев“, Габрово (1990, 2010-2012, 2014-2016), Национална изложба-конкурс „Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика” (2008, 2014), „Биенале на малките форми в изобразителното изкуство“, Плевен (2014), Национално триенале „Пространство за вдъхновение”, Велико Търново (2020), Международен пленер Охрид, Северна Македония (2016) и др. Има над 15 самостоятелни изложби в RED Gallery (2010, 2017-2019, 2021), „TRANSITION“ – изложба в галерия „Гешов”, София (2016), „ENTROPY“ – изложба в галерия „ЛИК”, София (2017) и др. Живее и твори във Велико Търново.

Снимки: артгалерия „Ларго“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Три родолюбиви похода в кулминационния ден на Шипченските чествания

За участието на Ротари клуб - Габрово във възстановяването на честванията на Шипченската епопея и походите, които организира клуба по време на честванията, разказва в "Нашият ден" Пламен Иларионов – секретар на Ротари клуб - Габрово. В кулминационния ден на тържествата (24 август) Ротари клуб организира три туристически похода , чиято крайна..

публикувано на 23.08.24 в 10:02