Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси"

7
Снимка: Ани Петрова

13 български художници направиха съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси". 

Изложбата е по идея на Валентин Ангелов и се нарича "Пряко допълнение“. Тя събира в общ експеримент 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две произведения, откъдето и името на изложбата "Пряко допълнение“. 

Ето какво разказва Валентин Ангелов за "Артефир":

Михаил Лалов-Греди Асса

"Идеята беше да направим нещо закачливо, нещо като шега. После събрахме всичко в това заглавие "Пряко допълнение". Двойките художници са формирани на основата на техните разбирания, ценности, идеи, стилови особености и приятелски отношения. Има една тройка – Милко Божков с едно семейство от Търново (приятели, съученици). Някои художници се срещаха лично, други – дистанционно. Работа, основана на баланс и коректност.

Много е важно подобно общуване, защото през последните години творците вече не се събират и обменът се позагуби. Дано това е едно хубаво начало."

Валентин Ангелов – Христо Йотов

Анета Дръгушану – Мариана Маринова
Валентин Ангелов – Христо Йотов
Греди Асса – Михаил Лалов
Васил Стоев – Димитър Петров
Милко Божков – Цветелина Максимова – Росен Кръстев
Николай Янакиев – Пламен Бонев

Изложбата може да бъде видяна до 7 юни в столичната галерия "Ракурси"

Чуйте повече от звуковия файл.

Васил Стоев – Димитър Петров

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

17 големи български художници в зала “2019“ на ГХГ Пловдив

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложбата "Утвърдени творци от ХХ век до днес". Можете да я разгледате до 28 юли. Експозицията включва произведения на 17 от най-значимите родни художници от различни поколения.  Представени са техни работи от всички жанрове – живопис, графика, скулптура.  Ето техните имена Алцек Мишев, Атанас..

публикувано на 02.07.22 в 08:45

11-ият A to JazZ с музикална програма като никоя друга досега

София отново е джаз с 11-ото издание на международния фестивал за градска култура и музика "A to JazZ".  От 1 до 3 юли фестивалът ще се фокусира върху духовното и културното преживяване на публиката, а музикалната селекция е най-добрата, която е имал в цялата си история досега – 12 артисти от 8 страни. Първото голямо име от световната музикална..

публикувано на 01.07.22 в 13:45

Мариана Попова и Веселин Плачков заедно и в спектакъл

Какво е вината? Как да преминеш през самия себе си, за да осъзнаеш вината си за това, което не искаш да бъдеш? Колко струва вината? Между живота и смъртта – в търсене заедно на отговора, преминавайки през най-нелепите ситуации от реалния живот, който невинаги е за харесване! Музика, смях и реалност. Такава заявка дава новият спектакъл на..

публикувано на 01.07.22 в 10:16

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро. Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на..

публикувано на 01.07.22 в 08:45

"Фотографски експерименти" на Силвио Томов

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси така и нови. Нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване. Зрителите ще могат да се насладят и на класически концерт. Силвио Томов за изложбата: "За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на..

публикувано на 01.07.22 в 08:05