Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Стайков: Не е много вероятно да се стигне до газова криза

Липсата на предвидимост създава напрежение, което е идеално поле за огромни спекулации

Снимка: БГНЕС

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39% средно за страната, а токът за бита – с 3 на сто, изчисли преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои цените да бъдат обсъдени и да влязат в сила от 1 юли.

Въпреки че енергийният регулатор не се е съобразил с исканията на топлофикациите, достигащи до 330% повишение, готвеният скок на парното и топлата вода е драстичен. Най-голям се предвижда да бъде в Разград – с 51%.

“Със сигурност ще се стигне до поскъпване. Поскъпване е нормално да има и това се видя още миналата година, когато се обсъждаше актуализация на регулирани цени, на ток, парно и вода, тъй като прогнозните цени, които регулаторът беше използвал за настоящия ценови период, бяха значително по-ниски от реално постигнатите пазарни – както при електроенергията, така и при природния газ, което означава, че още миналата година имаше натиск да се актуализират цените“, казва в “Нашият ден“ Калоян Стайков, главен икономист в Института по енергиен мениджмънт, и допълва:

“Това закъсня по редица политически причини, но за следващия ценови период изглежда неизбежно. Големият въпрос остава – какво ще бъде увеличението? Ако се използват изцяло ценови механизми, така че всички икономически обосновани разходи да се прехвърлят към крайните потребители чрез цените, увеличението изглежда така, както го е предложил регулаторът.

Ако обаче правителството успее да намери различни финансови механизми, с които да подпомогне енергийните дружества, това увеличение може да бъде по-малко. За момента правителството не е анонсирало подобни мерки за следващия ценови период, затова и самото ценово предложение на регулатора изглежда по този начин.“

Калоян Стайков

Алтернативен източник на газ

“Това е един от големите въпроси. Нямам и обяснение защо, при положение че не се знае как ще се осигурят доставките на газ през следващите 12 месеца, как регулаторът е смятал цените. Предполагам, че е използвал стария модел с доставки от Русия, но нямаме яснота дали това ще бъде точно така, или не.

Най-малкото при осигуряване на алтернативни доставки за по-дълъг период цените могат да бъдат както по-високи, така и по-ниски. Всичко е въпрос на политика и договорености в тази посока.

Докога могат да се използват допълнителни средства за потискане на ръста на цените, няма краен срок и дата, въпросът остава откъде могат да бъдат осигурени въпросните средства“, посочва още Стойков.

Напрежение от страна на бизнеса

“Големият проблем през последните месеци е, че тези решения се вземат в движение, липсват сериозни принципи и обосновки как точно се вземат. Това е и част от напрежението от страна на бизнеса, тъй като той не е наясно какво точно може да очаква в следващите два месеца, а какво остава в следващите 12.

Същото притеснение би трябвало да видим и от страна на потребителите, тъй като досега те бяха в голяма степен защитени от подобни ръстове, а през следващия ценови период някак правителството не излъчва достатъчно ясни сигнали какво смята да направи.

Има още един висящ въпрос – в момента имаме ценово предложение от страна на регулатора, но се обсъждат и законодателни промени, които да формализират тези механизми и да е ясно каква ще е помощта в следващите 12 месеца“, коментира експертът.

Азереският газ

“Той покрива 1/3 от нашето потребление, но голямата помощ идва по линия на неговата цена, тъй като тя е значително по-ниска от тази, по която получавахме природен газ от Русия. Там обаче остава проблемът, че пълните количества на ниската цена могат да бъдат получени само след въвеждане в експлоатация на интерконекторът с Гърция, което отново се отлага. В момента не изглежда много вероятно да се стигне до газова криза. Проблемът остава, че няма яснота какво точно се прави в тази посока. Оттам идва напрежението както от страна на домакинствата, така и от страна на бизнеса.

За момента знаем единствено, че имаме осигурени количества природен газ за месец юни, а от юли нататък не е ясно какво ще правим. Липсата на предвидимост създава напрежение, което е идеално поле за огромни спекулации“, посочва още Стайков.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20