Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите проекти в Регионалния исторически музей - Търговище

Магдалена Жечева, директор на РИМ - Търговище, в програма "Христо Ботев"
Снимка: Божидар Любенов

Селището за първи път се споменава в данъчния регистър на Османската империя от 1573 година, с името Ески Джумая (Стар Петък). През 1658 година градът става административен център, а от 1934 година той e преименуван на Търговище.

Решението да се създаде музей в Търговище е взето през 1951 година. На обществени начала се правят първите стъпки по организацията и предоставяне на експонати и през 1953 година е открита постоянната музейна експозиция. РИМ-Търговище е наследник на Окръжния исторически музей, утвърден като самостоятелен институт през 1960 г. Регионалният исторически музей съхранява уникални колекции, като най-старите експонати са датирани от 7 хилядолетие пр. н.е. Те са разпределени в няколко основни отдела:

• Археология – с постоянна експозиция, разположена в сградата на бившето училище "Хаджи Руси", представяща този регион от праисторически времена до Средновековието, с уникална енеолитна култова сцена от с. Овчарово… Една от най-интересните колекции е на Кралевското съкровище. Златните и сребърните предмети са открити при проучването на тракийска надгробна могила, при село Кралево. На 7 километра от Търговище се намират останките на древния град Mиcиoниc. Πpeз 1962 година пpoф. Димитъp Oвчapoв oтĸpивa ĸpeпocт от V - VІ вeĸ, cъc зaпaзeни cтeни, виcoĸи дo 3 - 4 мeтpa. Приема се, чe градът Мисионис e възникнал още в античността и е продължил да съществува чак дo ocмaнcĸoтo нaшecтвиe в ĸpaя нa XІVвeĸ.;

• Постоянната етнографската експозиция, подредена във възрожденската Хаджиангелова къща, представя бита, традициите и народните вярвания на местното население …;

• История на България XV-XIX век и нова и най-нова история, са другите два интересни отдела, които съхраняват музейните богатства…

Временните изложби на музея се представят във фоайето на старото училище в града, известно като Славейковото училище – днес "Св. Седмочисленици", паметник на културата с национално значение. Друг интересен музеен обект е къщата музей "Никола Симов-Куруто" – виден български революционер – знаменосец на Ботевата чета. В една от експозициите са представени и документи за Ескиджумайския панаир, който е бил сред най-големите панаири в този регион през XVIII и XIX в. Панаирът е посещаван от търговци от цялата Османска империя, както и от Западна Европа. В своите пътеписи Феликс Каниц отбелязва, че австрийски кораби са превозвали до Русе тонове стоки специално за панаира. Интересът към Ескиджумайският панаир изгубва своето значение в началото на 20 в.

Госпожа Магдалена Жечева, директор на Регионалния исторически музей - Търговище, представи изложбите и новите проекти. В разговор по телефона д-р Дарин Димитров, кмет на община Търговище – поздрави служителите на музея и слушателите на предаването. По негово мнение, музеят е една от най-активните институции в града…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28