Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ние тръгваме, макар и бавно, към нормалната европейска демокрация

Любомир Аламанов: Положителните неща не звучат гръмко

Отговорността на медиите е огромна, защото те пряко влияят на нагласите на масовата публика

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Темата за "всички гледни точки“ и доколко е полезен или вреден този комуникационен инструмент, коментира в "Мрежата" Любомир Аламанов, анализатор и експерт по кризисни ситуации. 

"Медиите са поставени пред тежка дилема. От една страна, могат да ги обвинят, че са "едностранни и не предоставят всички гледни точки“, но от друга, "плоскоземците“ с нищо не допринасят за имиджа на медиите, даже напротив. И да, отговорността на медиите е огромна, защото те пряко влияят на нагласите на масовата публика.“

Как изглежда нашата публичност в момента?

"Изглежда леко истерична, с много вдигнати пушилки и старателен опит на доста най-различни, уж несвързани помежду си, субекти да внушат, че се случва нещо страшно, което на практика може би не е така. /…/ Правителството си върши прекрасно работа, но целенасочено се вдигат пушилки по съвсем някакви малки дребни темички, които на следващия ден са забравени, за да може обществото в тази пушилка да не види, че ние тръгваме, макар и бавно, към нормалната европейска демокрация и се опитваме да скъсаме не само с корупцията, а и с целия модел на руско-съветското, псевдопатриотичното, с путиниския феодален модел на подчинение и зависимости. /…/ Има хора които изпадат в истерия, защото тогава правилата ще трябва да се спазват и цялата зависимост ще отпадне.“

Положителните неща не звучат гръмко

"Отстрани е винаги много лесно да се критикува и да се дават съвети. Както винаги, съветът ми би бил – максимално и максимално откровено – непрекъснато да се комуникира за всичко това, което те са постигнали и са направили, защото хората в пушилката имат навика да забравят положителните неща. Положителните неща не звучат гръмко и трябва да бъдат повтаряни и повтаряни. Само си представете, ако предишното редовно правителство, с премиер г-н Борисов, беше постигнало намаляване цената на газа – и то в криза, и в обстановка на война до нашите граници /…/. Щеше да има пресконференции на всеки 15 минути, предавани по всичките телевизии. Борисов щеше да удря по масата и да разправя как е спасителят на Вселената, капитан Фантастик и т.н. В момента нищо такова не виждаме, а трябва да се комуникира, за да знаят хората, че кризата се преодолява и то много по-бързо, отколкото е било очаквано.“

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно в Европа?

Българското кардиологично дружество е домакин на XVII Национален конгрес по Кардиология, който ще проведе от 29 септември до 2 октомври 2022 г. в к.к. "Албена". Това е едно от най-големите научни събития в България, не само в областта на медицината. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето,..

публикувано на 28.09.22 в 14:55
Доц. Красимира Христова, кардиолог

Как да избегнем риска от сърдечно-съдови заболявания?

Необратими фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания са ф амилната обремененост, полът и напредналата възраст.  Друга причина, която кара сърцето да боледува, е съвременния свят и въздухът, който дишаме.  Мръсният въздух  може да бъде достатъчно  стресов фактор ,  водещ до инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност. Към..

публикувано на 28.09.22 в 12:20

Какво ще се дискутира на кръгла маса "Дневен ред за София 2030"?

На 29 септември в Централен дом на архитекта ще се проведе кръгла маса "Дневен ред за София 2030". Кръглата маса ще събере експерти в сферата на устойчивото развитие, които ще работят заедно, за да изведат индикатори за оценка на напредъка на град София по Цел 11: Устойчиви градове и общности от Целите на ООН за устойчиво развитие. В..

публикувано на 28.09.22 в 11:08

“От деца за деца“ – кампания за събиране на ученически пособия за училища в Северозападна България

“От деца за деца“ е кампания за набиране на учебни материали и раници за ученици от четири училища в Северозападна България. Тя се организира за пета година. Дарители не липсват. Раниците са приготвени и до края на тази седмица ще бъдат в ръцете на своите нови собственици. За да стигнат навреме, трябва някой да ги превози до тях и този някой..

публикувано на 28.09.22 в 09:37
Жаклин Вагенщайн

Жаклин Вагенщайн: Да, културата струва пари!

Жаклин Вагенщайн е българска издателка. Тя е дъщеря на кинокритика, сценариста и издателя Раймонд Вагенщайн и внучка на сценариста, режисьора и писателя Анжел Вагенщайн. Тя е и “Български посланик на културата за 2021“ г., избрана от слушателите на БНР. “В моя случай нещата започват от семейството. Киното и литературата са заложени..

обновено на 28.09.22 в 09:34