Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН защити "Талисманът", даден за матура на седмокласниците

Трябва ли художествената стойност да е сред критериите за подбор на текст за НВО?

Снимка: БГНЕС

Емоциите около матурите стихнаха неотдавна. Страстите се разгоряха около текст за преразказ, който писатели и хора на изкуства определиха като “бездарен“.

Министерството на образованието и науката не подбира авторите, а текстовете за националното външно оценяване по български език и литература в 7-и клас. Това съобщиха от просветното ведомство пред БНР по повод бурната обществена реакция, последвала избора на разказа "Талисманът" от Красимир Бачков.

От Министерството коментираха, че текстът на НВО е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни ученици. Те посочват няколко критерия, на които трябва да отговарят използваните текстове.

Високата художествена стойност не е между тях. Необходимо е разказът да има обем до 650 думи, класическа композиция, ясна сюжетна линия, две-три неособено сложни описания, които може да са на хора или природни обекти, кратък диалог и отсъствие на редки и архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

“Критериите за текст за свързани и с критериите за оценяване. Лично аз не смятам, че със запознаване с един текст, чуване един път, е възможно децата да минат по текста и след това да направят преразказ“, казва в “Нашият ден“ г-жа Неда Кристанова, директор на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и допълва:

“Според мен това е един по-дълъг процес, който би трябвало да започва от семейството. Всяка година децата имат определен брой произведения, на различни автори, в различни жанрове, което може да изгради техния вкус. Имат и заглавия, които да четат лятото, тъй че лично не смятам, че един текст в рамките на това време може да промени или възпита литературен вкус.

Това е изпит за деца на 13 и 14 години, на него се явяват всички деца и трябва всички тези критерии да са спазени за текста, за да може всяко едно дете да се чувства добре и да може да покаже максимумът от това, което знае.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49