Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълкът в овча кожа или какво показва "другата гледна точка"

Доц. д-р Михаил Околийски
Снимка: Ани Петрова

Психологическата война е тази, която не може да изправи никого пред военен трибунал, но нанася непоправими щети. Защо? Какво означават специалните информационни операции и как те оставят траен отпечатък върху мозъка на потребителя и емоциите му? Кои са информационните инструменти, които поддържат режими? Кои са целевите групи, върху които се упражнява това въздействие? Как се манипулира значението на понятията? Как се предизвиква недоверие?

Разговор в предаването "Мрежата" с доц. д-р Михаил Околийски, специалист по психично здраве и експерт към СЗО.

Коя е войната, която не може да те изправи пред военен трибунал

"Смятам, че това е войната за човешкия ум. Това да манипулираш малкия човек е щетата, вероломното действие, което много рядко бива изправено пред съд, но нанася много големи поражения. В Библията е написано, че един от големите грехове е да се лъжат малките хора, а в България това е някакъв вид спорт от страна на много институции, включително и на медийните, които безкритично и без да има някакъв механизъм, който да ги възпре, разпространяват фалшиви новини и дезинформация. Наблюдаваме това от много години, но се прояви много явно по отношение на борбата с Covid 19 и сега с украинската криза. И под овчата кожа на представянето на другата гледна точка, на така наречения "плурализъм в медиите и в информационното пространство“, много се злоупотребява с истината, макар истината да е една и това трябва да е знайно, и срещу нея се представя алтернативна, хибридна истина, която бива представена като другата гледна точка. Ние от СЗО участваме в една коалиция, създадена от ЕК в България, за борба с дезинформацията и си партнираме и с други институции, и тези неща са доста добре разкрити и са представени теоретично как се сглобяват подобен тип фалшиви твърдения /…/ и как се заплаща за това. Това в много от страните е разкрито и се преследва.“

Нищо неподозиращи граждани – проводниците на пропагандата

"Има специалисти, които помагат как манипулативно и най-подвеждащо да бъдат представени определени тези и за съжаление те са въвлечени в подобен тип занаят, защото без помощта на опитни медийни експерти по психология не може така добре да се дръпнат тези струни, да кажем, на българската душа, които са свързани с историческия спомен за Русия и след това със социалистическата носталгия, така че да може максимално да се олекотят общите ни европейски тези и ценности и да се настани скепсисът./…/ Това касае, според мен, и националните медии, които безкритично публикуват интервюта с Путин или други диктатори от неговото обкръжение без никакъв контекст.“

Умелите пропагандатори и обектите на техните операции

"За тези послания има различни таргетни групи. От една страна, това е таргетната група на по-възрастните хора, които много добре помнят, че в съветския блок не е било толкова искрящо и блестящо, но те са били млади, кръвта им е кипяла, тогава са се запознавали със съпругите си, с момчета и момичета, и този спомен води до идеализиране на онова време. И по тази линия, според мен, се прави много, за да се обясни колко е било хубаво тогава и колко много е направено за България от страна на СИВ и на Съветския съюз. От другата страна – са младите хора, които по никакъв начин не получиха нужното образование в училище, за да разберат аспектите на тоталитарната държава./…/ Тези млади хора не знаят какво се е случвало в онези години и за тях звучи добре, че тогава е имало по-малко престъпления, което също е отхвърлено като теза, но продължава да се внушава, че животът е бил по-сигурен, по-спокоен, че образованието ни е било по-добро и че българските ученици са били най-умните в света, точно както съветските часовници са били най-бързите часовници в света. И така тези хора биват бавно, бавно манипулирани.“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53