Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Петър Дънов: За душевната борба между доброто и злото

Снимка: архив

"Именувам се Петър К. Дънов от Варна. 60-годишен, българин, неженен, неосъждан, Учител, показвам: Моето Учение е основано на три главни принципи: Божествената Любов, Божествената Мъдрост и Божествената Истина. От тия три принципа произтича, че е необходим пълен мир и взаимно разбирателство между хората, братството и взаимопомощ за общото благо. Учението ми изключва всяко насилие и изисква абсолютна чистота в мислите, чувствата и действията“. Това е част от протокол за разпит на свидетели, публикуван на страницата на Бялото братство.

В ефира на "Нашият ден“ Галина Герасимова, режисьор, богослов, управител на издателство "Бяло братство", разказва за духовното и културно наследство на учителя Петър Дънов в годишнината от деня на неговото рождение – 11 юли 1864 година.

Петър Дънов се ражда на Петровден във варненското село Николаевка. Последователите му го наричат "Учителя“ или Беинса Дуно. Той е основател на религиозно-философско учение, наричано Всемирно бяло братство, което се самоопределя като езотерично християнство и окултизъм.

"Първите 33 години от живота му не са толкова известни. Но, все пак на рождения му ден можем да повторим отново. Ражда се в дълбоката периферия на Турската империя в семейството на Константин Дъновски и Добра. Събират се два изключително интересни потока на хора с възрожденски дух и такава широта, каквато и днес още не можем да си представим, че съществува", споделя Галина Герасимова.

Дънов е трето дете на свещеник Константин Дъновски на Добра Георгиева. Негов дядо по майчина линия е чорбаджи Атанас Георгиев, български възрожденски поборник за църковна независимост, който, заедно с Иларион Макариополски, пътува до Цариград, за да участва в дебати и битки за независима българска църква. Баща му става първият български свещеник във Варна, който си позволява на чист български език да води службата. И за това е бил преследван от гърците.

Бащата на  Дънов го записва в методистко евангелско училище в Свищов. Петър Дънов заминава за САЩ през лятото на 1888 г. и през септември се записва за студент в посочената Методистка теологическа семинария „Дрю“ в град Медисън. През есента на 1892 г. се записва в Теологическия факултет на Бостънския университет, защитава дипломната работа "Миграцията на германските племена и тяхното християнизиране“ и се дипломира през юни 1894 г. През юли постъпва в Медицинския факултет на Бостънския университет, но искат да се върне в България и да вземе документ за завършен кратък курс по обща медицина.

През 1895 г. Учителят се завръща в България и се установява във Варна. Първата лекция, която държи отново във Варна, е за науката и възпитанието.

Тези две колони – наука и възпитание – в последствие стават целия му живот. Всъщност това, което прави до края на живота си, е да образова и да възпитава", допълва Галина Герасимова.

Тежката болест е преломен момент в живота на Учителя. Ето какво той пише, че преди нея е чел религиозните книги на баща си, но "не е следвал истината“, чувствал е "душевна борба между добро и зло“.

"Стоте години са срок, в който се вижда дали е от Бога или не, защото, ако има живот повече от 100 години, то няма как да не издържи. На 24 февруари 1922 година Учителя открива Школата, която в последствие става два класа – младежки и общ клас. В продължение на 22 години всяка сряда и петък Учителят държи беседи. Дава много задачи, домашни. Много реферати са написани. Тези 22 години са с идеята, човек да изгради качествата на новото съзнание", посочва Галина Герасимова.

Едно от упражненията на Учителя изисква за една седмица да се опитате да не мислите нищо отрицателно и да си записвате с едни плюсчета и минусчета, каква мисъл кога ви е минала през главата. Ако не можете го направете поне за един ден и продължавайте да говорите. В края на беседата, казва, опитайте се поне за няколко часа", припомня Галина Герасимова.

Целия разговор с Галина Герасимова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - Общество Бяло братство

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20