Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Димитрова: От "Бургас и морето" тръгна моята немечтана приказка

Тони Димитрова
Снимка: Фейсбук/Тони Димитрова

Тази година Тони Димитрова оценява песни, допуснати в конкурсната програма на песенния фестивал "Бургас и морето". В журито са още певецът Веселин Маринов, писателят Ваньо Вълчев, Диана Саватева – зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт“, Кирил Вълчев – журналист и генерален директор на БТА, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на "Бургас и морето" през 2021 г. Водеща на шлагерния фестивал ще бъде талантливата актриса Здрава Каменова. Тя е  автор на сценария на "Бургас и морето“, който е обещание за добро настроение и много усмивки на 30 юли в Летния театър на град Бургас.

"Това е един песенен конкурс, който има своята традиция. Тази година ще има 12 нови песни, направени специално за концерта. Хубавото е, че повечето изпълнители се познаваме. Разбира се, има утвърдени изпълнители, но има и млади, които са много талантливи ", казва в "Нашият ден" Тони Димитрова.


Като член на журито за нея е важно, тъй като това е конкурс за песен, изпълнителят да си свърши добре работата. "Има една песен, изпълнена от млад изпълнител, но там думите не ги чувам, а иначе песента е прекрасна, но ми се губят думи, ако там не ги чуя по време на конкурса, сигурно ще намаля оценката. За мен българският език е свещен и той не бива просто така да бъде фон само на музиката, т.е. да не му се обръща внимание", допълва Тони Димитрова.

Именитата изпълнителка припомня, че точно този фестивал е дал на публиката песните "Момчето, което говори с морето“, "Поморие“ , "Капитанът" и още много други. 

"Доказано е, че шлагерните песни остават във времето, разбира се, ако ги припознае публиката, защото тя е най-верният показател за една песен бива ли я да остане, или не я бива", допълва Тони Димитрова.

Повече за конкурсната програма на фестивала "Бургас и морето" можете да чуете от разговора на Божидар Александров с Тони Димитрова.

Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето" е организиран за първи път през 1973 г. под името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" от Оркестър "Бургас" в летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името "Бургас и морето" от група "Горещ пясък" и оттогава се провежда всяка година.

Конкурсът е наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", дал старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал емблематични български забавни песни.

Днес конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура. Събитието се провежда всяка година през първата седмица на август под патронажа на кмета на Община Бургас.

Над 300 песни са поели своя път от сцената на Летния театър в Бургас. Принос за утвърждаването на конкурса дават с имената си автори като Константин Ташев, Атанас Косев, Митко Щерев, Найден Андреев, Тончо Русев, Ангел Заберски, Борис Карадимчев, Зорница Попова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Стефан Диомов и много други.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28