Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо столичанин напусна големия град и заживя в планината?

Село Свидня
Снимка: facebook/svidnya

Чичо Кольо е столичанин от самия център, но вече години живее в планината над село Свидня в община Своге. На прага на зимата няма страхове нито около отоплението, нито около снабдяването си с продукти.

Как се е решил да напусне големия град и да започне приключение в планината?

Село Свидня

“Когато животът е много напрегнат и нервите ти са опънати докрай, трябва някъде да ги отпуснеш, трябва ти тишина и диво място. По тази причина зарязах града. В София живеех до операта. В Свидня нямам никакви роднини, прости ми хареса“, казва чичо Кольо в ефира на “Нашият ден“.

“Справям се през зимата. С десет кубика дърва, камина и вълнена риза. В София не ми е по-топло, отколкото тук. Зимата разчистваме пътищата. Ползвам и малко по-висок автомобил, който ми върши работа. В селото има три магазина за хранителни стоки, добре е уредено снабдяването“, посочва още той и допълва:

“Понякога има моменти, в които няма вода, но за пиене винаги има. Запасил съм се с два бидона по един тон. По-трудното е, когато няма ток, но и там съм решил въпроса. Имам агрегат, който паля и си имам ток“.

Традиционният събор в с. Свидня

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, svidnia.com, facebook/svidnya
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За райския газ и борбата с употребата на наркотични вещества

За борбата с разпространението на райски газ и употребата на наркотични вещества в Lege Artis разговаряме с д-р Юлиян Караджов , биохимик и експерт по наркотични вещества. Промени в закона за здравето предвиждат пълната забрана на райски газ освен в посочени законово случаи. Столична дирекция на вътрешните работи извършва проверка за..

публикувано на 25.09.24 в 12:11
Проф. д-р Иван Литвиненко

Отзвук от XVI Национален конгрес по педиатрия

По инициатива на Българската педиатрична асоциация се проведе XVI Национален конгрес по педиатрия с международно участие. 650 участници, 55 партньори, 148 доклада, 62 постера – какво стои зад тези цифри и какви бяха акцентите в събитието разказва проф. д-р Иван Литвиненко , председател на УС на Българската педиатрична асоциация. Проф. д-р..

публикувано на 25.09.24 в 11:26

Белодробните заболявания и лошото качество на въздуха – основен акцент на дискусия в БТА

На днешния 25 септември в Българската телеграфна агенция се провежда пресконференция под наслов "На въздух – да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението", която отбелязва изминалия Международен ден на чистия въздух за синьо небе (7 септември), Европейския ден без автомобили (22 септември) и предстоящия Световен ден на сърцето..

публикувано на 25.09.24 в 11:25

Вера Стоевска: Пластмасата и приятелите, или как се справям с малките битки за природата?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" природозащитникът Вера Стаевска сподели своите размишления относно активизма на битово ниво и умората от постоянните борби. Тя говори за трудността да прехвърляш ценностите от професионалния в личния живот и за разочарованието от липсата на ангажираност у хората. Стаевска отбеляза, че..

обновено на 25.09.24 в 10:48
Киев

Николета Атанасова: Разказ за Украйна от първо лице

Резултати от проучване сочат, че над половината от украинците искат да останат в своята държава въпреки всички рискове и трудности. Един разказ за Украйна от първо лице – разказва в "Нашият ден" журналистката Николета Атанасова , която се завърна от страната. По думите на Атанасова българите погрешно възприемат Украйна като някакво..

публикувано на 25.09.24 в 10:00