Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разговорът

"С усилие към звездите" – новите перспективи за младите таланти

За четвърта поредна година фондация "Културни перспективи" дава възможност на младите таланти в България в пет области в изкуството, като предоставя възможност за кандидатстване за национална стипендия "С усилие към звездите". Националната стипендия "С усилие към звездите" е изградена като инструмент за растеж и развитие на млади таланти. Подкрепата, която всеки стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл, се развива в няколко направления – работа с ментор, осигуряване на бюджет, който покрива разходите за творчески проект, участие в годишен тематичен пърформанс в рамките на фестивала "Culturama".

Един от организаторите на събитията Елица Христова разказва повече в "Нашият ден":

Откриване на талантите

"Благодаря на БНР (наш медиен партньор), че за четвърта година ни подкрепя в откриването на млади таланти. Не е лесно да се открие талант – нужни са много работа и усилие. Има много талантливи млади хора у нас. Въпрос на желание е да ги открием."

Предишните издания

"Първото ни издание беше особено силно. Имаше много кандидатури. Имахме максимална подкрепа от наши приятели партньори и успяхме да стигнем до максимален брой млади хора. В някои категории имаше повече от 1 стипендиант. Тогава ментори бяха Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Георги Господинов. Тези ментори работиха много отдадено през цялата година. Всички стипендианти бяха представени в рамките на фестивала "Culturama". Менторите продължават да работят с младите таланти и след това. Следващите години бяха малко по-трудни заради пандемията – но ние се гордеем, че успяхме да продължим. Винаги, каквото и да се случи, ние ще имаме избрани талантливи хора, те ще бъдат представени пред публика, ще участват в нашия ежегоден фестивал. Търсим следващите таланти."

Условия за участие

"Две условия има – таван на възрастта (до 30-годишна възраст), като няма долна граница, и изискването да са български граждани – те могат да живеят в чужбина, да се развиват другаде, но искаме да помогнем на български граждани. Най-важното условие обаче е да намерим ярки творци. Да бъде ярка личност, ярък творец с различен поглед. Може да бъде още в началото на пътя си – да не е много изявен, нито пък известен. Но трябва да се отличава от останалите и да има добър поглед как би искал да се развива напред. Има много млади хора, които притежават огромен талант, но нямат виждане за своето развитие напред. Идеята на стипендията е да им помогнем за това – да открием нови перспективи пред тези артисти. Ярки, различни, вдъхновени хора със смели решения, смели мечти и емоции – това са хора, които ни трябват."

Начин на кандидатстване

"Тази година е още по-подобрен начинът, по който се кандидатства. Това се случва изцяло онлайн през платформата "Culturama". Така хора от цяла България могат много лесно да подадат своите документи и да се представят по най-добрия начин." 

Направления

"Няколко са направленията – визуални изкуства, литература, музика, танц, театър и пърформанс. От тази година има и направление дигитални изкуства – за първа година има стипендия в тази категория. Новото време и новите условия, в които творят артистите вече, и всички таланти в тази област ни провокираха да направим и такава стипендия. Т.е. вече са 6 направления."

Ментори и таланти

"Недко Солаков, Красимира Стоянова, Галина Борисова, Явор Гърдев, Георги Господинов – все имена, високо стоящи в българската и световната култура. Правдолюб Иванов и Капка Кацарова също са били наши ментори. Тази година е малко по-различно. Решихме първо да излъчим стипендиантите и след това да намерим най-подходящите за тях ментори. Във фокуса сега са нашите степендианти, а не менторите."

Елица Христова подчерта, че се обръща внимание на самия артист – какъв е творецът и какъв е неговият потенциал. До 25 декември може да се кандидатства на платформата "Culturama.art".

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимки – "Culturama"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възраждането на "Дъга" и комикс културата у нас

"Комикс Манифактура" е гражданско сдружение с общественополезна дейност, което си поставя за цел да запазва, развива и разраства комикс културата у нас и на Балканите. Първата изява на техния труд е възкръсването на списание "Дъга", което беше една от добрите запазени марки за комикси през късния социализъм. "Малко се изненадахме от цялото внимание –..

публикувано на 02.02.23 в 08:46

Изложбата "Homo ludens" събира Ставри Калинов и Венко Мадолев

Галерия "Милениум" представя изложбата Homo Ludens с произведения на Ставри Калинов и Венко Мадолев. Експозицията включва 15 скулптури и 54 картини на Ставри Калинов, в т.ч. графика, акварел, студена керамика с маслени бои, живописни платна – маслени бои и смесена техника, както и 10 графики на Венко Мадолев. За пореден път Ставри Калинов..

публикувано на 02.02.23 в 08:35

Почит към тракийската керамика

Галерия "Арте" представя юбилейната изложба на художника Иван Кънчев, озаглавена "С почит към тракийската керамика". Има и голяма новина за този художник – съвсем наскоро той се завърна от Флоренция, където му бе връчена една Международна награда, назована "Донатело", като една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, за творци, откроили се..

публикувано на 01.02.23 в 17:50

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто издание на творческа работилница "Зонг текст", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура"..

публикувано на 01.02.23 в 16:47

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.   Изложбата се нарича "Корабът на глупците", аналогия с прочутото класическо произведение, и включва около 30 изключително интересни..

публикувано на 01.02.23 в 16:10