Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто издание на творческа работилница "Зонг текст", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура"


Сюжетът на пиесата проследява историята на един "неудачник", който като че ли е загубил всичко – жена си, работата си, самоуважението си, способността си да сънува. Той е изправен пред избор – дава му се шанс да докаже себе си, като премине през различните етапи на интервю за важна позиция в мистична организация. Интервюто постепенно се трансформира в разпит, а разпитът се трансформира в рекапитулация на миналото и неизбежните съжаления, свързани с него. Убеден, че държи под контрол наратива на живота си, мъжът е изправен пред това да преосмисли отношенията си с хората от своето минало, включително и със самия себе си.


Пиесата разглежда живота, като поредица от по-малки и по-големи катастрофи, и изследва проблема за катастрофирането на доброто в човека при срещата с насилието и за относителността на ролите насилник – жертва пред съда на времето. Каква е истината за човека срещу нас, можем ли да го опознаем, или винаги някоя мрачна тайна скрива взора ни? Доколко познаваме човека в огледалото и наратива на живота ни, конструиран от реални спомени ли е, или се е превърнал в един удобен разказ за нас самите? Кога губим съня си и след края на живота – какво ще покаже дисекцията на изборите ни?

Повече за творческите търсения на младите артисти от театър "Зонг" можете да разберете от интервюто на Димитрина Кюркчиева с режисьорката Дина Маркова и актрисата Мартина Кръстева.

Снимки: Боян Арсов

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Образът на жената в пърформанса "Булки"

Пърформансът "Булки" се представи в Топлоцентрала, а днес ще се играе в пространството "Мозей". Проектът е резултат от съвместната работа на шест млади артисти. Целта е да се достигне до широка аудитория и да се запознае публиката с българските традиции и обичаи през призмата на съвременните форми на изкуство, посредством пряко, емоционално и..

публикувано на 29.03.23 в 17:13

"Феротераптери" – вертикалните форми на Яне Гаджев

В галерия "Арте", в нейното дворно пространство се представя първата самостоятелна експозиция на младия художник Яне Гаджев, с интересно предизвикателно заглавие "Феротераптери". Изложбата включва триизмерни скулптурни обекти от метал и керамика, изградени предимно във вертикална форма. В работите си художникът изследва многообразието на..

публикувано на 29.03.23 в 17:05

Италианецът Пабло Джиролами с хореографска резиденция у нас

Един от най-награждаваните млади хореографи в Европа – Пабло Джиролами осъществява своята резиденция в "Дерида денс център". Тук Пабло ще работи по 2 паралелни проекта, заедно с танцьорите: Сара Ариоти, Ясмин Гарив, Шани Хадаши, Катаржина Закжевска, Фабио Кавало и Гилерме Леал. Първият проект е "Миграция" и в него е наложена практика на компанията, в..

публикувано на 29.03.23 в 15:50

Имърсив танцово-театрален спектакъл разказва приказки от кухнята

"Приказки в Космоса: Неземни тайнства" представя скрития свят на професионалната кухня чрез танци. Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и творческият екип, с който работи – драматургът Антония Георгиева, артистичният сладкар Александър Цеков и група танцьори – създават танц с вкус на блаженство в пространството на ресторант "Космос"...

публикувано на 29.03.23 в 15:05
Кадър от филма

Предстои Седмица на здравните документални и научнопопулярни филми

От 1 до 5 април от 18 часа в Националния музей "Земята и хората" ще бъдат представени здравни документални и научнопопулярни филми. Селекцията е на проф. Златимир Коларов– изявен лекар ревматолог, автор на книги и на киносценарии, който ще изнесе кратка лекция непосредствено преди всяка прожекция. Режисьор на филмите е доц. Валентина..

публикувано на 29.03.23 в 14:35