Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Антонов: Понятието мъжка и женска професия отдавна е загубило първоначалното си значение

Снимка: Pixabay

На днешния 8 март по традиция на рали във Варна избират най-добрата дама зад волана.

Какво се крие зад уменията на професионалните водачи на моторни превозни средства и как се справят жените?

“Досега такова мероприятие не е извършвано в “Градски транспорт - Варна“. Поставяме едно ново начало. Искаме да въведем една традиция на този ден да направим няколко мероприятия в чест на жените и с това да изкажем нашето мъжко признание“, казва Николай Антонов, изпълнителен директор на “Градски транспорт - Варна“.

Това разказа в интервю за БНР Николай Антонов, изпълнителен директор на “Градски транспорт - Варна“.

"Понятието мъжка и женска професия отдавна е загубило първоначалното си значение. В нашето дружество около една седма от личния състав са дами. Имаме около 15 дами, които са зад волана и всекидневно изпълняват своите задължения. – казва още той в ефира на “Нашият ден“ и допълва –

В годините се доказа, че дамите са по-отговорни, те са хора, които искат да доказват себе си в една професия, която е битувала във времето."

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

“Работя в мъжки екип, когато постъпих в състава, преди 14 години в дъвената духова група бях единствената жена. Беше огромно предизвикатество да свикна и да работя на оборотите, на които работи едни мъж, затова се изискват много дисциплина и организация, за да може човек да е винаги на ниво и да отовори на нуждите и очакванията на колектива“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мария Черноокова, заместник-водача на групата фаготи в Симфоничния оркестър на БНР.

“Абсолютната дисциплина е задължителна за мен. Успях в годините да изградя един режим, в който да правя най-нужното и да оптимизирам действията си така, че да свърша всичко“, посочва още тя. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20