Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-турският бизнес форум с двустранни срещи в Бургас предизвика голям интерес

Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас.

Той бе организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел бе подписването на меморандум за сътрудничество между двете страни.

В ефира на “Нашият ден“ Бурхан Немутлу, председател на управителния съвет на Българо-турската търговско индустриална камара, коментира събитието в “Нашият ден“:

“Форумът беше коментиран основно заради много добрата организация, която направихме с Агенцията за насърчаване на малкия и средния бизнес с помощта на председателството на г-н Таков. Към него имаше много голям интерес от двете страни – българска и турска. От българската страна имаше около 260 фирми, които се включиха на форума, а от турска дойдоха над 100.

Бяха избрани много актуални теми, които предизвикаха голям интерес. Освен основните панели, организирани от домакините, имаше и B2B срещи. На тези срещи винаги се подписват и договори“.

В предаването той посочи още, че най-важната тема е била свързана с възможностите за финансиране:

“Много е важно да има дискусии и диалог на тези форуми и да има информацията, която агенцията има. Много е важно да достигне до крайния клиент, а това става само чрез такива форуми“.

Според него в България семейното предприемачество е останало малко назад в историята:

“Стигнали сме до извода, че трябва да се фокусираме именно върху този малък среден бизнес. България има много голям капацитет, ако успеем да направим тази крачка и да мотивираме хората и да им покажем, че както в Турция, така и в България има много големи възможности, ще успеем да задържим и младите хора тук“.

Той твърди, че предприемачеството трябва да започне още в образованието. Образованието и семейното възпитание трябва да насърчава младите хора, че няма граници, когато се прави бизнес и посочва, че в България трябва да се фокусираме върху производството, за да имаме добра икономика.


Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, също коментира темата в ефира на “Нашият ден“:

“Една от целите на форума беше интернационализацията на малките и средни предприятия в България. Ние организираме събития, на които българските малки и средни предприятия могат да намерят свои партньори, клиенти и доставчици на услуги и материали“.

“Подкрепяйки експорта, ние подкрепяме самите компании да изнасят своята продукция навън и да ги подпомагаме с изложения. Република Турция и компаниите там биха могли да играят много ключова роля за нас. Те са огромна икономика, огромно производство, което може да бъде много благоприятстващо нашите производители“, посочва още той и информира, че следващото събитие е в края на този месец – 27 април, което Изпълнителната агенция подготвя с БАН, където ще покажем последните достижения и разработки на Академията.

Фикрет Индже е основател и мажоритарен собственик на фирма. Той е спечелил наградата “Инвеститор на годината“. В ефира на “Нашият ден“ той коментира защо е привързан към България и каква е спецификата на бизнеса му:

“Дойдох в България преди 33 години, тогава бях директор на една турска компания и купувахме метали от “Кремиковци“. През 1991 г. реших да основа своя собствена компания и след нейното основаване започнахме да внасяме от различни места. Той е привързан към България и я обича, поканил е много турски компании, които да инвестират у нас. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: www.b2bconnect.bgwww.industrialpark-burgas.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше свързването..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48