Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Добрите практики на фокус“ – как се учат учителите?

Снимка: Pixabay

“Добрите практики на фокус“ – това е името на най-голямото събитие в българското образование, което събира и популяризира добрите примери от училище и от класната стая.

Негови организатори са фондация “Заедно в час“ и сайтът “Преподаваме. бг“, който е насочен към събиране и предоставяне на достъп до различни ресурси, които са полезни за преподавателите и директорите.

В края на месец април предстои второто издание на “Добрите практики на фокус“, а подготовката за него тече от доста време с амбицията да надгради и да доразвие пилотното издание, но най-вече да бъде посредник за обмяна на добър опит.

“Една от целите на събитието е да обърнем поглед към един конструктивен диалог, да извадим на показ това, което вече се случва и е успешно и да споделим постиженията и победите на колегите, които работят на терен“, казва в ефира на “Нашият ден“ Борислава Данева, един от организаторите на форума. Тя е и старши експерт “общностно развитие“ във Фондация “Заедно в час“.

Споделянето на опит…

“Това, което знаем от работата ни в сайта “Преподаване. bg“, че това е най-високо цененото от педагогическите специалисти - споделянето на опит и конкретни идеи, които публикуваме и са достъпни. Нашата комуникация започна много отдавна, още октомври-ноември месец, казва още тя и подчертава, че да опишеш собствения си опит не е лесна задача.

“Това, което се опитваме до фокусираме са темите за благосъстоянието на учениците, за компетентностите, които им помагат да развиват техните социални умения, имаме практики в тази посока. Вторият вид практики са в посока академичен напредък, приложение на новото знание, различни проекти, практики и методики, които дават връзка с живота на учебния материал“, казва още тя и допълва:

“Третото ядро е свързано с отговорност и принос от страна на учениците ,на това те да взимат осъзнати и информирани решения, да са проактивни в процеса на учене и в обществото като цяло.

Няма задължителен елемент, но сме фокусирали практиките в тези три посоки, тъй като смятаме за много важно те също да са във фокуса на събитието.

Тя сподели още, че от натрупаният опит от предишната кампания имат три неща като впечатления. Едното от тях е нуждата на хората да имат платформи за обратна връзка, чрез които да споделят опит. Второто е чрез обратна връзка и различни анкети с фокус групи, които правим през сайта “Преподавам. bg“, споделяно като най-ценено от потребителите са материалите, които описват конкретна практика, идея или проект от българска класна стая. Това дава или нещо, което ти да изпробваш и адаптираш, или просто идея и вдъхновение, която да ти помогне да създадеш нещо.

В предаването тя сподели още и какви са резервите за споделяне на опит. Като например това, че някои от специалистите нямат достатъчната увереност, че правят нещо, което си струва да се сподели. Други от тях пък нямата достатъчно информация как да го направят и къде да го споделят:

“Работи са през цялата година, за да ес изпрати посланието колко е важно да се споделя и как да се направи по възможно най-лесния начин“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: prepodavame.bg, Pixabay
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56

"Кошер" – където се срещат хора и идеи

Предстои най-мащабното досега издание на "Кошер" – един от най-интересните формати за среща на идеи, хора и бизнеси, място за ежегодни срещи, които мотивират десетки млади хора да се завърнат и работят в България. За събитието, което ще се състои на 18 септември, разказва в "Нашият ден" Лилия Мерджанова . Инициатор на "Кошер" е..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

Полезни и вкусни сладкиши

Силвия Георгиева от Стара Загора се завръща от Лондон, за да създаде постепенно малък център за събития, в който да приготвя полезни и вкусни сладкиши, и да предлага на младежи от уязвими групи възможност за първа работа и натрупване на знания и умения в работата с деца, готвенето и грижата за общността. За дългия път на успеха и смелостта да..

публикувано на 17.09.24 в 08:21

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42