Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се повтори ли политическото земетресение в Гърция на 25 юни?

Кириакос Мицотакис, председател на партия "Нова демокрация".
Снимка: БТА

Кириакос Мицотакис, лидерът на дясноцентристката Нова демокрация, която получи 40% на парламентарните избори в Гърция на 21 май, върна мандата за съставяне на правителство, който получи от президента с аргумента, че няма предпоставки за сформиране на правителство в новоизбрания парламент. 

 В резултат парламентът се разпусна и бяха насрочени нови парламентарни избори на 25 юни. Особеностите на гръцката изборна система в "Нашият ден" коментира Петър Къдрев, старши отговорен редактор в дирекция Балкани на БТА.

Въпреки категоричната си победа Нова демокрация не успя да получи абсолютно мнозинство заради новата избирателна система, която беше приета през 2016 г., но беше приложена едва сега. За първи път гърците, които живеят в чужбина, имаха право да упражнят правото си на вот на местата, където живеят. 
Съгласно промяната, възрастта на гръцките граждани, които имат право на глас, беше намалена от 18 на 17 години. 

"Обикновената пропорционална система, при която партия получава брой депутати от дела гласове, който е получила. Докато изборите, насрочени за 25 юни, ще се проведат по т.нар. "засилена пропорционална избирателна система", при която най-голямата партия, ако получи над 25% от гласовете, получава бонус. Като до 25% получава 20 депутати, а за всеки половин процент от там нататък получава по още един“, казва Петър Къдрев.

До извънреден  вот се достигна след отказ на трите основни партии да преговарят за коалиция. СИРИЗА и социалистите от ПАСОК върнаха мандатите без преговори с други партии. В рамките на три дни беше премината цялата процедура и сега Гърция се управлява от служебен кабинет.

"Истинската изненада беше голямата разлика в гласовете между Нова демокрация и втората партия СИРИЗА. Това поставя сериозни въпроси за едно бъдещо очаквано и предвиждано трансформиране на политическия спектър вляво от центъра. А именно това преразпределение на гласовете, които  СИРИЗА набра след 2010 г. към други партии, които са тази част на политическия спектър“, посочва журналистът.

Забелязва се увеличаване на дела на Гръцката комунистическа партия с около 2%, също така се засилва и влиянието на евроскептичната партия "Плевси елефтериас“ (Курс на свободата) на Зои Костандопулу, която се отцепи от СИРИЗА още след приемането на меморандумите на кредиторите. 

 Ако Нова демокрация повтори на 25 юни същия изборен резултат, той би ѝ осигурил сигурно и стабилно абсолютно мнозинство в парламента.

Чуйте подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15