Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Анастасов: До какво води отказът да се прочете историята?

| обновено на 09.06.23 в 08:12
Христо Анастасов
Снимка: стопкадър bloombergtv.bg

Историята се повтаря, казва политологът Христо Анастасов в ефира на "Нашият ден". Той споделя мнението, че най-страшният отказ е да се прочете историята.

Христо Анастасов подчертава, че отказът да се прочете историята зависи от обикновените граждани и техните лидери. Той изразява загрижеността си за съвременните българи, които се страхуват и в голяма степен отказват да се идентифицират с българския народ.

Анастасов говори и за отказа да се разгледа близкото минало и необходимостта от лустрация, което е “процес на изчистване на проблеми от миналото“.

Христо Анастасов предупреждава, че отказът да се научи от историята ни води до сделки с нечестни сили и подкрепа на неща, които се противопоставят на върховенството на правото и правовата държава.

“Да подкрепяме с отвращение нещо в името на това страната да оцелее и да се питаме как да постигнем върховенство на правото и правова държава, говорейки си примерно с Делян Пеевски…“, възкликва той.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Георги Дюлгеров: Нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще

"Записки по едно предателство“ е новият филм на Георги Дюлгеров, който има премиера на предстоящия  София филм фест . Филмът, вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, представлява 94-минутен исторически разказ за..

публикувано на 03.03.23 в 15:19

Книга разказва историята на Докторския паметник в София

" Докторският паметник в София. Изследвания и документи " е първото официално публикувано изследване у нас, което събира уникални и неизвестни свидетелства, свързани с историята на монумента. Книгата, която беше представена в навечерието на..

публикувано на 03.03.23 в 19:23
Паметник на митрополит Методий Кусев в Стара Загора

Премълчаната история на митрополит Методий Кусев, обявен през 2000 г. за "Личност на хилядолетието"

Методий Кусев е шеметна личност, каквато никоя българска майка скоро не е раждала. Появява се през 1838 г. в Прилеп, в Македония, тогава в Османската империя, умира в Царство България, на 1 ноември 1922 година. В Стара Загора, където е погребан, го знае..

публикувано на 09.03.23 в 09:35

Премълчаната история на Протагонистите

"Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" – така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните..

публикувано на 23.03.23 в 12:25

Софийски маршрути или историята на Софийската синагога

80-ата годишнина от спасяването на българските евреи е повод да се попитаме познаваме ли достатъчно добре историята на местата, където живеем и да влезем в Софийската синагога. Сградата на Централната софийска синагога е не просто красива, тя е една от..

публикувано на 26.05.23 в 13:48
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е..

публикувано на 08.06.23 в 08:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните..

публикувано на 01.07.24 в 09:36