Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа и България отбелязват Празника на музиката

Duo Jatekok
Снимка: institutfrancais.bg

Празникът на музиката се отбелязва на 21 юни във Франция от 1982 година. Вече 30 години 120 държави по света честват това събитие, вдъхновени от идеята за разпространение на творческата енергия и свободата на музикалното изкуство.

И тази година Европа и България подготвят множество концерти на открито и в различни културни пространства, които ще зарадват публиката.

Празникът на музиката ще бъде отбелязан в София, Пловдив, Варна и Бургас от 18 до 23 юни.


Специалната програма е подготвена от Френския институт в България и фестивала "Културама", които са поканили изключителни артисти от световните сцени.

На 21 и 22 юни площад „Славейков“ в столицата ще се превърне в открита музикална сцена с участието на френски и български музиканти.

На 21 юни от 20.30 ч. атрактивният френски дует Duo Jatekok ще свирят Rammstein на два големи рояла на площада. Концертът е част от световното турне на знаменитата група, която изпълнява широка гама от музикални стилове като джаз, хип-хоп и метъл.

Превод в ефир: Мария Конакчиева

Снимки: institutfrancais.bg
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34