Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Иванов:

За руините на настоящето и съграденото бъдеще

Ангел Иванов
Снимка: личен архив

Той е писател, копирайтър, журналист, водещ на предаването "Живото слово“ в радио "Епархийски глас“. Автор на сборника с разкази "Техническа проверка", деликатно християнска проза, с която печели "Южна пролет". Това е Ангел Иванов.

"Бъди журналист християнин. Това е твоята нива, през която повече или по-малко можеш да служиш. И за това го припознах като кауза и възможност“, това споделя Ангел Иванов в ефира на "Нашият ден“.

И пояснява, че в православно интернет радио  се говори за азбучните истини на вярата, но не проповеднически, а човешки, топло, спонтанно, непосредствено и близко до хората.

"Искаме да говорим за тези, които са пред храма, и за тези, които са в притвора на храма“, казва Ангел Иванов. 

Допълва, че завършва в момента втория си сборник с разкази. Той има тематично концепция, нещо, което обединява историите в една рамка, и това е детството през 90-те години на миналия век. Но отвъд клишетата за криминалния преход и Виденовата зима. Както и проблемните трансформации в икономически, политически и идеологически план, които засегнаха нашите родители.

"Поколението на нашите родители е изключително. Изгубеното поколение, което имаше огромни надежди за промяна, които се спукаха. Но те не отказаха всеки ден да умират с пот на гърба и да се борят, за да можем да живеем ние“, казва още той.

Днес от 17:00 ч. в Ъндърграунд сцена в рамките на "Малък сезон" на Сфумато престои четене на текстове от новия ръкопис  "Игра. История и спомени" на Ангел Иванов. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 
Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като наемник-надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в "Люлин" 3, телевизионен сценарист и копирайтър. Пътувал е на стоп из България, Европа и Азия. Бил е пилигрим на Божи гроб, из Светите земи и Света гора. Част от тези многобройни професии и пътувания са описани в дебютната му книга – сборника с разкази "Техническа проверка“, който излезе в края на 2018 г. и спечели няколко награди: за дебют в категория “Проза“ на конкурса “Южна пролет“; за къс публикуван разказ “Рашко Сугарев“ с текста от книгата “Добрият християнин“ и Априловска награда за литература в родното му Габрово. Сборникът беше номиниран още за наградите на Портал “Култура“ (единственият дебют в дългия списък) и на клуб “Перото“ (къс списък, отново за дебют). 

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Балкански

"Творческа Европа МЕДИА" спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в София в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Във Варна екипът на бюрото представи предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за..

публикувано на 23.09.24 в 17:35

"Златна роза" 2024 чества 80-годишнината на Цветана Манева

С ретроспективна кинопанорама 42-рият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" отбеляза 80-годишнината на Цветана Манева. Програмата му включи и специална прожекция на филма " Последната дума". Той проследява последните дни от живота на шест осъдени на смърт затворнички, една от които е героинята на Манева. Считан за неудобен,..

публикувано на 23.09.24 в 14:50

"Златна роза" 2024 – разнообразие от кинотеми на 42-рия Фестивал на българския игрален филм

42-рият Фестивал на българския филм представя пред родната публика във Фестивалния и конгресен център в морската ни столица най-новата българска кинематография – близо 60 филма . 15 пълнометражни, 20 късометражни и 5 сериала влизат в основната конкурсна програма. Това са премиерните и произведени след последния фестивал през 2023 година: "Триумф",..

публикувано на 23.09.24 в 13:20
Ивайло Брусовкси

Една картина за 5 милиона долара в контекста на времето и… независимостта

Гост в "Terra Култура" е Ивайло Брусовски  – художник, актьор, сценарист, кинорежисьор – в един разговор за нравите, времето, независимостта и една картина за 5 милиона долара.  По думите на Брусовски човек не може да бъде напълно независим, тъй като всички сме социални същества и трябва да се съобразяваме със света около себе си. Що се..

публикувано на 23.09.24 в 12:59

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47