Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Иванов:

За руините на настоящето и съграденото бъдеще

Ангел Иванов
Снимка: личен архив

Той е писател, копирайтър, журналист, водещ на предаването "Живото слово“ в радио "Епархийски глас“. Автор на сборника с разкази "Техническа проверка", деликатно християнска проза, с която печели "Южна пролет". Това е Ангел Иванов.

"Бъди журналист християнин. Това е твоята нива, през която повече или по-малко можеш да служиш. И за това го припознах като кауза и възможност“, това споделя Ангел Иванов в ефира на "Нашият ден“.

И пояснява, че в православно интернет радио  се говори за азбучните истини на вярата, но не проповеднически, а човешки, топло, спонтанно, непосредствено и близко до хората.

"Искаме да говорим за тези, които са пред храма, и за тези, които са в притвора на храма“, казва Ангел Иванов. 

Допълва, че завършва в момента втория си сборник с разкази. Той има тематично концепция, нещо, което обединява историите в една рамка, и това е детството през 90-те години на миналия век. Но отвъд клишетата за криминалния преход и Виденовата зима. Както и проблемните трансформации в икономически, политически и идеологически план, които засегнаха нашите родители.

"Поколението на нашите родители е изключително. Изгубеното поколение, което имаше огромни надежди за промяна, които се спукаха. Но те не отказаха всеки ден да умират с пот на гърба и да се борят, за да можем да живеем ние“, казва още той.

Днес от 17:00 ч. в Ъндърграунд сцена в рамките на "Малък сезон" на Сфумато престои четене на текстове от новия ръкопис  "Игра. История и спомени" на Ангел Иванов. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 
Ангел Иванов е роден в Габрово през 1988 г. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски“, където е един от създателите на студентското радио „Реакция“. Работил е като наемник-надничар в завод за метали, гардеробиер в НДК, рецепционист в хижа, пазач в склад за топло- и хидроизолации в "Люлин" 3, телевизионен сценарист и копирайтър. Пътувал е на стоп из България, Европа и Азия. Бил е пилигрим на Божи гроб, из Светите земи и Света гора. Част от тези многобройни професии и пътувания са описани в дебютната му книга – сборника с разкази "Техническа проверка“, който излезе в края на 2018 г. и спечели няколко награди: за дебют в категория “Проза“ на конкурса “Южна пролет“; за къс публикуван разказ “Рашко Сугарев“ с текста от книгата “Добрият християнин“ и Априловска награда за литература в родното му Габрово. Сборникът беше номиниран още за наградите на Портал “Култура“ (единственият дебют в дългия списък) и на клуб “Перото“ (къс списък, отново за дебют). 

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43

Най-старото читалище в Балчик – живо средище на духовността

За историята и дейността на най-старото читалище в Балчик "Паисий Хилендарски" в "Нашият ден" разказва Веселин Павлов – секретар на читалището. Балчишкото читалище е основано през 1870 година. Жителите на града осъзнали, че имат нужда от средище на духовността и просветата, затова богатите балчиклии решили да учредят такава организирана..

публикувано на 22.07.24 в 09:20