Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Придвижване с велосипед: Защитете себе си и околните с безопасност и внимание

| обновено на 05.07.23 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Придвижването с велосипед изисква спазване на правилата и осигуряване на подходящо оборудване. Ето някои от основните изисквани, споделени от Радостина Петрова, координатор на сдружение "Велоеволюция", в интервюто за предаването "Нашият ден".

Една от първостепенните насоки е спазването на закона. Велосипедът трябва да бъде оборудван с всички необходими светлини, включително червен светлоотразител. В случай на каране вечер се препоръчва използването на специална светлоотразителна жилетка. Велосипедистите трябва да бъдат запознати със съответните пътни знаци и да ги използват при промяна на посоката, като завой наляво или надясно.

Един от големите проблеми, отбелязани от Петрова, е липсата на подходяща велосипедна инфраструктура. В градовете има малко велоалеи, които са кратки, откъснати и несвързани една с друга. Липсва координирано планиране на велосипедното движение. Поради тази причина съветът, който дава, е да се избира маршрутът с внимание, като се избягват опасни и натоварени места.

Петрова също така отбелязва в предаването, че в повечето случаи на катастрофи двамата водачи са сбъркали. Тя подчертава, че е важно всеки велосипедист да бъде внимателен и отговорен по време на движение.

В заключение, придвижването с велосипед изисква спазване на закона и осигуряване на подходящо оборудване. При съблюдаване на правилата и съобразяване с околната среда велосипедистите могат да се насладят на безопасно и приятно придвижване.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24

Избрано: Творчески портрети в аудио формат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30