Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното читалище "Иван Вазов" в Хисаря: Културни корени и съвременни измерения

| обновено на 24.07.23 в 13:03
Театролна постановка на сцената на читалището
Снимка: chhisar.weebly.com

Народното читалище "Иван Вазов" в Хисаря е свързано с дълга и богата история, започнала през далечната 1904 година. Тогава учителят Никола Младенов, заедно с няколко ентусиасти, започнаха читалищното дело в града. През годините читалището претърпява различни промени и развива активна дейност, като неговото име е свързано с патриарха на българската литература - Иван Вазов.

От разговора с Дарина Милева, библиотекар в читалището, в “Нашият ден“ научаваме, че Вазов е бил чест гост на Хисаря и често е прекарвал там времето си с приятели, наслаждавайки се на минералните бани и красивата природа. Хисарчани го обичали и му изразявали признателност за това, като решили да нарекат своето читалище на негово име.

През 1904 година, със съгласието на самия Вазов, читалището променя своето име на "Народно читалище Иван Вазов". Той изпращал книги на читателите им, които те приемали като скъп дар.

През годините, читалището развива множество активности и инициативи. В него съществува театрален състав, който в последствие се премества в новата сграда през 1984 година и продължава да създава постановки през всяка театрална сезона. Лятото е периодът на най-активната дейност на читалището, когато се провеждат театрални празници. Град Хисаря също отбелязва своя празници през месец юни.

Автограф на Иван Вазов

Читалището "Иван Вазов" продължава да бъде важен център на културния и образователен живот на Хисаря и да възпитава поколения читатели и културни дейци, съчетавайки традицията със съвременните потребности и интереси на общността.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35