Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колективна изложба на 18 автори от България и Румъния

Пловдив и Тимишоара през погледа на млади художници

"Градска митология" е заглавието на изложбата на млади автори от Пловдив и румънския град Тимишоара, която се представя в Градската художествена галерия в Пловдив. Тя е резултат от резидентната програма "Свързаност Пловдив – Тимишоара" на сдружение "Изкуство днес" с участието на артистите от двете страни.

Творческият проект предостави възможност на художниците да опознаят  културния живот на двата града – европейски столици на културата и да създадат своите произведения вдъхновени от местната среда.


"Темата на обмена дава възможност на авторите да контекстуализират впечатленията си за някой от двата града, като създадат "визуален митологизъм" чрез методите на съвременното изкуство.

Митологията е медиатор между частното и общото възприемане на света. Тя е разказ, композиращ смисъл и претворяващ интимните истини в общовалидни принципи, които са огледало на колективното несъзнавано.

Споделеният фокус на артистите създава поле за директна среща с митологичния топос на града, който илюстрира връзката между двете столици на културата отвъд очевидната конкретика.", споделят организаторите на експозицията от сдружение "Изкуство днес".

Изложбата "Градска митология" ще продължи до края на месец август. Всеки уикенд ще се провеждат кураторски турове с вход свободен.


Артистите, включени в програмата са: Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovanu, Bogdan Matei, Christian Graure, Natalia Bica, Senziana Gheorghe (Румъния) и Ивелина Иванова, Цветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман Юсеинов, Явор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България).

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Снимките са предоставени от Мира Мохсен
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51

Българската литература отвъд границите на езика

"Къща за литература и превод" гостува на формата "Срещи с преводачи" във Велико Търново. В разговора, озаглавен "Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия" , ще участват преводачите Джорджа Спадони (Италия), Марко Видал (Испания), Яна Елис (Великобритания) и Гергана Панчева от Литературна агенция "София". Мястото на..

публикувано на 12.07.24 в 14:15