Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Законодателят трябва да потърси по-добър регламент в семейните отношения

| Коментар
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Семейството днес се е променило – не е това, което беше. Отношенията в него са променени. Трябва да се помисли за по-добър регламент на отговорностите и ангажиментите вътре в семейството. 

Много въпроси се повдигнаха в последните дни след случая с Дебора в Стара Загора. Заговорихме за тази най-грозна част от човешките отношения, която може да деградира една връзка до насилие. 

Хубаво е да продължим и един друг разговор за това колко се промени съвременното семейство. Струва ми се, че младото българско семейство е вече едно европейско семейство. Не знам кога е започнал този процес, но пандемията го катализира, тя го дефинира и ни го показа и то излезе наяве. 

Когато хората останаха заедно с децата вкъщи, много ярко се прояви спецификата на всяко семейство. Когато работното място се премества у дома и у дома трябва да изкарваш и хляба, да отглеждаш и детето, да осъществяваш и своите партньорски отношения, тогава изведнъж би трябвало да провидим, че тези традиционни роли, в които жената се грижи за домакинството и отглежда детето, а мъжът изкарва прехраната, отдавна вече са счупени – те са променени. Говорим за младото семейство. 

Обикновено, когато се налага да се работи от вкъщи, а това става все по-често, ти си принуден да успяваш да съчетаваш работата и ангажиментите с грижата за дома и семейството. И понякога ролите се разменят. Вече не можем да очакваме, че мъжът е този, който ще бъде по-строгият във възпитанието. Детето живее в една среда, която е по-хомогенна. Там няма разделение на ролите, там понякога мъжът може да бъде по-разбиращ и по-склонен да толерира, а майката да бъде по-властна. 

Важното е сега, когато законодателят прави промяна, свързана с това да направи така, че да няма толкова много "основание за насилие", да има по-голяма санкция срещу насилието в една връзка и по-ясна и работеща процедура. 

Законодателят също така трябва да помисли и за по-добър регламент в отношенията в едно семейство, вкл. и в различните начини на съжителство, като отчита тези нови обстоятелства, които често пъти създават напрежение и хроничен стрес.

Бих казала, все пак, че има повече съпричастност в новото семейство – уеднаквяване на позициите, ролите и отговорността. Понякога обаче биха могли да се създадат изкривявания, ако тежестта бъде прехвърлена само върху едната страна. Тогава се нарушава балансът. Трябва да видим, че в тези житейски епизоди на едно семейство, е особено важно да се помисли за епизода, когато двамата партньори/съпрузи установяват своите отношения и роли.

Чуйте коментара от звуковия файл.

Снимка – pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" е Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак, решават да..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителният архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24