Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Бакрачева: Ненасилствената комуникация не е съгласие, а начин да покажем какво бихме приели

Снимка: pixabay.com

Психологът Маргарита Бакрачева, гост в предаването "Нашият ден", предоставя интересен поглед върху това как начинът, по който комуникираме, влияе върху нашите емоции и поведение.

В този контекст д-р Върбанова подчертава, че комуникацията не е еднопосочен процес. Тя се състои от две страни - изразяване и слушане. Този двупосочен аспект на комуникацията е ключов, тъй като начинът, по който изразяваме мислите и чувствата си, отразява начина, по който възприемаме света около себе си и как се чувстваме.

Едно от важните наблюдения, направени от д-р Върбанова, е, че мислите, които изразяваме, имат директно влияние на нашите емоции и поведение. Това подчертава важността на разбирането на собствените си мисли и как те могат да влияят върху нашите действия.

Насилствената комуникация, както пояснява д-р Върбанова, се проявява често в начина, по който хората слушат и възприемат нещата около тях. Тя подчертава, че този вид комуникация се намира в различни аспекти на обществото и може да оказва отрицателно влияние върху начина, по който се чувстваме.

Д-р Павлина Върбанова: Агресивната реч все повече се възприема като нещо нормално

Едно от решенията, които д-р Върбанова представя, е практиката на ненасилствена комуникация. Тя подчертава, че ненасилствената комуникация "не е просто толериране или съгласие с другите, а по-скоро начин да се изразят границите на човек и да се определят какво можем да приемем и какво не". Един от ключовите компоненти на ненасилствената комуникация е емпатията, която помага в разбирането на другите, не само като съпричастност, а като акт на истинско разбиране.

"Емпатията е едно умение, което помага в комуникацията, особено, ако я разглеждаме като разбиране, а не като съпреживяване", казва тя.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19