Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на "Дни на виолата"

В рамките на три дни от 6 до 8 ноември във фокус попадат виолата и композиторите, които са писали за този инструмент. Целта на фестивала е да се покажат техническите възможности и красотата на звука на виолата. 

Идеята да възникнат "Дните на виолата" идва от проф. д-р Владислав Андонов през 2015 година, а целта е да се върне блясъкът ѝ като солов инструмент. 

"Има много транскрипции за виола, но аз искам да бъдат показани оригинални произведения, които са композирани за виолата и да бъде опровергана тезата, че за виолата няма достатъчно написани творби.

Откакто съществуват тези дни, сме направили повече от 80 премиери за България“ – каза проф. д-р Владислав Андонов.

Събитието обединява виолисти от различни поколения, а в програмата на концертите ще прозвучат произведения от различни епохи.

Подробна информация за изпълнителите, които вземат участие в "Дни на виолата" и други любопитни факти, можете да научите в интервюто на Валерия Христова - Димитрова за предаването  "Метроном“ по програма "Христо Ботев".

Снимки – Дни на виолата
По публикацията работи: Милена Очипалска

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2024 г.

16 септември Свири Симфоничният оркестър на Словенското радио и телевизия с диригент Илич Ривас. 3.00 часа – Арнолд Шьонберг (1874-1951), Просветлена нощ, оп. 4. 3.30 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за пиано № 1 в ре минор, оп. 15. Солист: Мета Файдига (пиано). 4.17 часа – Анатолий Лядов (1855-1914), Прелюд в си минор, оп. 11 № 1. Изпълнява..

публикувано на 15.09.24 в 09:00

Гласът на Николай Гяуров

Тази събота (14 септември от 20 часа) ще си спомним за един от най-големите български певци, получил признание по най-престижните оперни сцени. Това е басът Николай Гяуров , чиито 95-години от рождението се навършиха на 13 септември. Като цялостен оперен запис избрахме да прозвучи Вердиевия шедьовър "Дон Карлос", създаден по едноименната..

публикувано на 14.09.24 в 08:05

Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София

Създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и one man band № 1 в света пристига у нас на 17 септември , вторник, точно десетилетие без един месец след първата си визита в София – отново по покана на серията "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев". Какво да очакваме? Примитивен рокендрол и..

публикувано на 13.09.24 в 20:00

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава и през септември

За първа година фестивалът продължава през есенния сезон, като е подготвил разнообразна и наситена концертна програма. Очакват се да пристигнат международни гости, именити музиканти и изгряващи таланти, които ще представят палитра от камерни концерти. "Започнахме с летящ старт през месец май и със същата скорост и енергия продължаваме и през месец..

публикувано на 12.09.24 в 17:35
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58