Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тодев

За една по-уютна България

Снимка: БГНЕС

Постижима ли е една по-уютна България или какви са възможностите на различните региони в страната за подобряване на средата, в която живеем. Има ли условия за дългосрочни политики – какво е естеството на процесите? По какъв начин се създават и поддържат туристическите маршрути у нас – съществува ли регулация?

Васил ТодевКоментар в "Нашият ден" прави Васил Тодев, представител на "Зелено движение” в парламентарната комисия по околната среда и водите, планински водач, съучредител на сдружение "Байкария" и доброволец в акции за почистване на планински и крайградски местности.

"Още на втория месец в парламента, в активно сътрудничество с Министерството на туризма, успяхме да стигнем до подписването на Меморандум между министерството, Българския туристически съюз и 20 неправителствени организации, които се занимават с тази дейност. В рамките на меморандума се съгласихме, най-малкото за това туристическата маркировка да бъде унифицирана, ясно регламентирана и да изглежда по един и същи начин в цялата страна, за да не създава объркване. Това има значение и за безопасността на посетителите в планината."

По отношение на градската среда и условията за придвижване с велосипеди, Тодев е категоричен, че нашите градове изначално не са планирани по този начин. "Правят се някакви усилия, но за съжаление често те не са консултирани с експерти или хора, добре запознати с нуждите на велосипедистите. Оттам произтичат грешки, които впоследствие не улесняват, а в някои случаи направо затрудняват живота на колоездача. 

На всички ни е известно, че велосипедът е един от най-екологичните начини за придвижване в градска среда, тъй като няма емисии, не се използва енергия за задвижването, затова е важна инфраструктурата. Тя е свързана и с безопасността – това е един от сериозните проблеми. Има доста да се работи в тази посока за създаването на благоприятна среда, за да подтикнем повече хора да изберат този начин за придвижване.

Това, което трябва да търсим като бъдещо развитие, е балансът. Естествено, природоопазването е фундаментално важно, но прилагането на по-широк спектър от политики е не по-малко важно. Ние не трябва да се фокусираме единствено върху природоопазването, а тя трябва да гледаме и към местното развитие – към политики, свързани със социални дейности, с образование, със здравеопазване. За мен пътят е именно в тази посока – да се търси едно по-широко проявление на тези "зелени политики."

За политиките, които трябва да се предприемат, за родопската теснолинейка, за оставянето на по-малък въглероден отпечатък, за малките и големите райони и градове, за пътуването между населените места, за заменките – чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – БГНЕС, личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35