Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България ще се справи с недостига на медицински сестри и акушерки?

| Интервю
Милка Василева
Снимка: Кирил Чобанов

В страната не достигат близо 17 000 медицински сестри. Няма област в страната, в която медицинските сестри да са достатъчни, като само в София са необходими още над 2500, а в Пловдив те са над 1400. Това сочат данните от проучване на  Съвета за икономически анализи към Министерския съвет.

"Недостигът е много по-голям, но поради събирането на различни статически данни, както се съобщава 17 000 и съобразно нашия регистър, нуждите на страната са повече от 30 000", това казва в ефира на "Нашият ден" Милка Василева, председател на БАПЗГ.

По думите ѝ, когато младият човек получи своята диплома от университета и започне работа, той трябва да получи една достойна заплата, с която да може да живее. Да знае какво значи тази професия и да има възможност за кариерно израстване, за продължаващо обучение и да работи при добри условия.

Повече от 10 години от съсловната организация настояват за законодателни промени, които да позволят създаването на практики по здравни грижи на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти и рехабилитатори. 

"Заплащането на труда на медицинските сестри, акушерките и останалите специалисти по здравни грижи, както и възможностите за практикуването на професията, не се изпълняват. И поради факта, че нашите дипломи получават автоматично признаване в Европа, нашите колеги предпочетоха да напуснат страната и да работят при по-добро заплащане и най-вече безкрайно уважение към професията", посочва още тя.

Чуйте подробности в звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50

Голямо светилище на Асклепий може да изчезне заради концесия за инертни материали

Светилището на Бог Асклепий е свещено място за траките, археологически обект, който не е изцяло проучен. Прилежащата му територия обаче е предмет на интерес от страна на три фирми, които желаят да добиват материали в близост до него.  Започнала е процедура за предоставяне на концесия за добив на инертни материали в местността Хайдушко кладенче..

публикувано на 23.02.24 в 11:24

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари..

обновено на 22.02.24 в 14:49