Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Световен ден на радиото

13 години "Семейно радио"

Днес отбелязваме Световния ден на радиото. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно – рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари – през 1946 година.

Тази година честването ще се проведе за 13-и път и е под мотото: "Радиото: един век информира, забавлява и образова"

Във вертикалния свят на бурно технологично развитие радиото започва втория век на своето съществуване, но остава медията, на която се доверяват най-много хора.

Не може в този ден да не бъде спомената документалната поредица на БНР "Радиото", в която един от главните герои е големият Петър Увалиев. Той казва:

"Радиото е най-големият цивилизационен елемент, чрез него светът става като махала за човека."

Честит празник!

В днешните "Епизоди от живота" се отбелязва, освен Световния ден на радиото, и годишнината на едно от най-обичаните и популярни предавания на програма "Христо Ботев" "Семейно радио".

По този повод гост в "Нашият ден" е Калина Станева – един от емблематичните и обичани водещи на "Семейно радио", чийто кадифен глас се чува в събота сутрин. Тя е водещ на предаването почти от неговото създаване. И днес на 13 февруари, когато "Семейно радио" отбелязва своята 13-а годишнина и символично навлиза в своето тийнейджърство, Калина Станева разказва за своите спомени и преживявания през годините, за началото на "Семейно радио", за рубриките, темите, събеседници, които правят предаването забележително и уникално.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – UNESKO
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08