Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом на културата "Средец" отбелязва 50-ата си годишнина

Домът на културата "Средец" отбелязва своята 50-годишнина като значимо събитие за общността. От скромните си начала той се превърна във важен център за социални и културни дейности, обединяващ различни групи хора в общата им страст към изкуството и културата.

С празничен концерт на 16 април Общинският културен институт – Дом на културата (ОКИ – ДК) „Средец“ откри поредицата от събития по повод годишнината, които са в продължение на цялата юбилейна година. 

В интервюто за предаването "Нашият ден" Лилия Тошева, директор на Дома, споделя своето удовлетворение от постигнатото през тези пет години. Тя подчертава значимостта на различните събития, които са организирани за годишнината, като концертите на вокалната студия "Дъга", танцовия ансамбъл "Здравец" и централния спектакъл, в който участваха различни артисти и групи, доказвайки разнообразието и богатството на културния живот в Дома на културата "Средец".

Маша Илиева, балетен режисьор и педагог, разказва за своите първоначални предизвикателства при създаването на балетната школа в Дома. Тя споменава трудностите през 90-те години, но също така и радостта от постепенното развитие и успехите на школата през годините. Илиева подчертава важността на любителското изкуство като основа за постигане на професионализъм и гордее се със своите ученици, които сега продължават своя път в света на изкуството.

"Много от децата продължават професионалното си обучение. Вече имаме в операта колежки, които са започнали в школата. Едни от първите ученици направиха кариера , не само в Българи, но и в чужбина, В момента се готвим за концерта в операта. Това ще бъде спектакълът "Ариел" и ще го посветим на 50-годишнината, защото без Дом на културата "Средец" нямаше да ги има тези деца, с които в момента правя големи работи", казва Илиева.

Проф. Теодора Павлович, диригент, споделя своя опит и вярата си в силата на любовта и упоритостта за постигане на високи резултати в хоровото изкуство. Тя приканва почитателите на хоровата музика да се присъединят към концерта на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" и да споделят вълнението и радостта от тази специална годишнина.

Тези артисти и педагози през годините са били не просто част от Дома на културата "Средец", а неговата движеща сила. Със своите творчески приноси и ангажимент те са помогнали да се създаде място, което  вдъхновява бъдещите поколения да преследват своите мечти в света на изкуството.

Общинският културен институт - Дом на културата „Средец" има 14 художествено-творчески състава в областите музика, литература, театър и пърформативни изкуства, танц, изобразително изкуство, в които към момента участват над 460 души от различни възрастови групи.

Повече за празниците, които предстоят, както и за богатата история и творческия дух на Дом на културата "Средец" - чуйте от разговора в звуковия файл. 

 
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46
Народът пее

Съединение във вярата: "Опелото Христово" с участието на миряни

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" разказваме за една похвална инициатива за въвличане на миряни в богослужението на Разпети петък. Диригентката на църковния хор "Спасение" – Нели Трошева, споделя за тази вълнуваща практика в предаването "Нашият ден". "За християните богослужението не би трябвало да е просто събитие,..

обновено на 03.05.24 в 09:59