Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изкуството и туризмът се преплитат в Стария град на Несебър

| обновено на 31.07.24 в 11:24
Снимка: БГНЕС

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в Стария град на Несебър.

Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много хора, тъй като Несебър посреща гости от цял свят. "Всеки има собствен вкус", обяснява тя, "има го и масовият турист, който търси нещо евтино, което да остане като спомен. Има и хора, които търсят по-сериозното изкуство."

Сотирова подчертава важността на любовта и отдадеността, вложени в творбите. Според нея, когато нещо е сътворено с любов и отдаденост, това се усеща дори при продажбата. "Усещат се енергия и заряд, сякаш нещата сами излъчват енергията на хората, които са ги правили", споделя тя.

Често получава отзиви от посетители, които признават, че не разбират много от изкуство, но усещат магическата атмосфера в галерията. "Може би животът близо до морето ти дава малко по-различен поглед", смята тя. "Всеки ден, взирайки се в хоризонта, разбираш колко си малък и колко необятен е светът. Чисто географски имаш свободата да си различен."

Освен това Ася Сотирова отбелязва, че дори през зимата Несебър привлича посетители, които обичат да се разхождат из града. Според нея тогава изпъква истинската красота на Несебър, защото той не е само плажна дестинация.

Сотирова споделя, че градът започва да се ориентира към изкуството и се стимулира развитието на българските творци. Тя вярва, че тази тенденция ще продължи и ще доведе до още по-голямо признание и развитие на местните таланти.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се учи в българското училище в Париж?

В рубриката "Минути на редактора" ви разказахме за едно от петте български училища в Париж, което носи името "Родна реч омайна". Това училище играе ключова роля във възпитаването на българското самосъзнание сред младите българи в чужбина. За важността и мисията на училището разказа директорът Пламена Ерон. Училището е създадено през 2019 г. с..

обновено на 31.07.24 в 13:11

Къмпинг туризъм у нас - далече ли сме от това, което трябва да бъде?

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от..

обновено на 31.07.24 в 12:39
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25

Ради Радев и магията на градинарството: 40 години отдаденост

На утрешния 1 август честваме един от дните, отредени за градинарите – тези хора, които посвещават времето и живота си на любимите си цветя, растения и зеленчуци. Градинарите празнуват също и на 22 септември, отбелязвайки своята преданост към земята и природата. Днес се срещаме с човек, отдал 40 години от живота си на градинарството – Ради..

публикувано на 31.07.24 в 09:16