Полет над Родопите

Полет над родопите„Полет над Родопите“ е фолклорно –информационно предаване стартирало в ефира на Радио Кърджали на 7 януари 2017 г. Всяка събота от 13.10 ч. политаме с песни над величествените Родопи. Тук е мястото, където  може да чуете гласът на родопската каба гайда и усетите магията на родопската музика. В разговор с гостите представяме всичко онова случващо се в Родопите – събори, фестивали и празници, за съхраняването на традициите  и тяхното място в бъдещето. Често се връщаме към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор. С ясното съзнание да го запазим и предадем в бъдещето. Не забравяме и другите фолклорни области разбира се! За това най-вече се грижат нашите слушатели, които сами поръчват музиката и поздравите към близки и приятели в ефира на Радио Кърджали. Така се заформя една музикална разходка из Славеевата планина и другите фолклорни области на родината ни. 

Трябва да помним миналото си, за да имаме място в бъдещето!

Снимка

Автор и водещ: Божидар Чолаков 

За кукерите и карнавалите в Родопите

В съботното фолклорно предаване на Радио Кърджали "Полет над Родопите"  ви представяме Красимир Костов винар на годината в Кърджали.  Ще посетим Ивайловград, там Снежана Късчиева ще ни разкаже за кукеровден, които тачат в квартал Лъджа.  Ще слезем по..

публикувано на 17.02.18 в 16:21

Сезонът на сватбите в Рибново и кукерски празник в Орехово

И тази събота в "Полет над Родопите" ще полетим над Родопите с песни. Ще отидем до чепеларското село Орехово. Където в неделя на зесни заговезни тръгват кукери от къща на къща за да гонят злите сили и наричат за здраве и берекет стопаните на..

публикувано на 10.02.18 в 15:31

80 години "Родопски фар"

В този епизод на фолклорното предаване "Полет над Родопите" отбелязваме 80-годишнината от основаването на Народно читалище "Родопски фар -1938" град Кърджали. Председателя Иван Узунов разказва интересната историята покрай основаването на културното..

публикувано на 03.02.18 в 17:13

Галатея Хаджиева описва красотата на Родопите в стихове, снимки и песни

В този епизод на „Полет над Родопите" ще ви срещна с златоградчанката Галатея Хаджиева, която описва красотата на Родопите в стихове и есета, запечатва красотите на планината в снимки и я възпява в родопските песни.  Младата родопчанка разказва за..

публикувано на 27.01.18 в 16:01
Крум Янков

Ритуалите на Бабинден в Родопите и спомени за велики изпълнители на народната музика

В този епизод на фолклорното предаване "Полет над Родопите" ще обърнем внимание на празник Бабинден, който се отбелязва по стар стил на много места в страната. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ - жените, които..

публикувано на 20.01.18 в 15:47
Близо до Широка Лъка, Родопи

Съботна разходка из Родопите в ритъма на народната музика

В това предаване обръщаме внимание на празника Сурва, който се отбелязва по стар стил на 14 януари. Какви са ритуалите и къде в страната отбелязват  този празник, ще разберете в предаването.  Разговаряме с  Александър Митушев за да разберем какво са..

публикувано на 13.01.18 в 15:49

Фолклорното предаване "Полет над Родопите" празнува 1 година

В първото предаване за годината празнуваме 1 година „Полет над Родопите“ и имен ден на водещия. Гостуват децата от вокална група „Сладкопойниче“ при НЧ „Родопски фар“ гр. Кърджали. В предаването стартираме и новата рубриката „Народна песен на..

публикувано на 10.01.18 в 18:41