Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват бюст-паметник на „славея на Родопите“ – Радка Кушлева

Радка Кушлева, родопска певица
Снимка: Уикипедия

На 12 юли в Смолян ще се открие бюст-паметник на „родопския славей“ Радка Кушлева.  Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката прославила фолклора на планината е на  народния певец Хамид Имамски. Това е една негова отколешна идея, която днес се осъществява. Хамид Имамски намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян и много други родолюбиви родопчани.

„Радка Кушлева е първия родопски глас, който популяризира родопската песен. И за съжаление,  не знам, до момента да има нещо в нейна памет, улица на нейно име или площад, коментира Хамид Имамски.

Бюст-паметникът на Радка Кушлева е с човешки ръст и ще бъде поставен в центъра на град Смолян, в близост до Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.  Откриването му е било планувано за 17 април тази година, когато е кончината на певицата, но поради извънредното положение в страната създало се от ковидпандемията е отложено.

Датата 12 юли не е случайно избрана. Това е рождения ден на Радка Кушлева – през 1926 година в Широка лъка.

Родопската изпълнителка е родена в семейството на певци и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди.

Радка Кушлева е била част от ансамбъла „Наша песен“, в който са пели още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“. В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се е организирал национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“, но от доста време той не се провежда. 

Чуйте цялото интервю с Хамид Имамски в прикачения звуков файл. 



Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Танцьори от читалище „Родопски фар“ представят Кърджали на международни фестивали

Успешно приключи двумесечната занималня „Лято в библиотеката“, организирана от библиотекаря Здравка Димитрова и секретаря, Светла Бейчева, на читалище „Родопски фар 1938“ в кв. „Гледка“ в Кърджали. В любознателни пътешественици, наблюдатели, откриватели са се превръщали по време на организираните игри двадесетте деца на възраст от..

публикувано на 02.08.24 в 22:44

Първи празник на траханата в Плевун

Първи празник на траханата ще се проведе в ивайловградското село Плевунна на 3 август (събота).  На празника ще се съберат майстори на трахана от България, Гърция и Турция. Всеки от тях ще сподели своята рецепта и технология за приготвяне на традиционното ястие.  Празникът на траханата се организира по идея на Теменужка Матева и с подкрепата на община..

публикувано на 02.08.24 в 15:43
Снимката е илюстративна

Започна 54-то издание на лятната астрономическа школа

В курортния комплекс "Бели брези" край Ардино стартира лятната школа по астрономия и астрофизика, организирана от Астрономическата обсерватория с планетариум "Славей Златев" в Кърджали.  В началото на школата участниците са 64-а. Те са от цялата страна. Очаква се на по-късен етап присъединяването на още няколко любители на небесните науки. За..

публикувано на 02.08.24 в 15:05

Горещ август, температури до 40 градуса

"Тази година за август се очаква температурите да бъдат около и над нормата, за равнините между 21 и 25 градуса, за високите полета между 20 и 22 градуса, а за планините - между 6  и 14 градуса. Най-ниските температури ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите между 35 и 40 градуса". Дали живакът ще прехвърли 40 градуса? " Много малка е..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Славейно чества 121 години от Илинден-преображенското възстание

В Смолянското село Славейно тази събота и неделя ( 3 и 4 август) ще отбележат 121 години от Илинден-преображенското възстание и 120 години от гибелата на знаменосеца Кольо Шишманов. Това съобщи един от организаторите на събитието -  доц. Георги Митринов от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин”. Честването е установено през..

публикувано на 30.07.24 в 12:00

Габриела Руменова: Търговците на морските ни курорти са длъжни да пишат цените на стоките

Най-честото нарушение на морските ни курорти са необявени цени на храни , като така потребителят не може да вземе информирано решение дали да си купи стоката . Краткото време за реакция също насочва към нелоялна търговска практика. Друго нарушение е ограничението за плащане с карта, както и поднасяне на отворени алкохолни и безалкохолни..

публикувано на 29.07.24 в 15:46

Георги Георгиев: Удължаването на компенсациите за тока на бизнеса ще го спаси от масови фалити

“Преди две-три народни събрания евроатлантическите партии в лицето на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ взеха решение да изкарат всички небитови потребители, тоест всички фирми на свободния пазар за електроенергия, на което ние от “Възраждане” бяхме категорично против, защото казахме, че не сме готови за това нещо. Малко след това веднага се наложи да се създаде..

публикувано на 25.07.24 в 16:20