Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският прокурор на София Христо Динев:

Прокуратурата иска имунитета на Сидеров и Чуколов

Снимка: БГНЕС
Прокуратурата ще поиска сваляне на имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов, съобщи софийският градски прокурор Христо Динев. Поводът е снощния скандал, в който двамата са участвали.

Сидеров се появи изненадващо на брифинга на магистратите и отправи обвинения към органите на реда, че покровителстват продажбата на наркотици и цигари без бандерол.  Той обясни, че до случката се е стигнало, след като непознат гражданин му е дал кутия цигари без бандерол, която заявил, че е закупил от магазина, и помолил политика да вземе мерки.  Сидеров сигнализирал органите на реда, които обаче дошли късно - след собствениците на търговския обект:

Вместо полицията, първо се появиха собствениците на клек-шопа - Йордан Симеонов и жена му, които изключително грубо се нахвърлиха върху мен с обиди, с удари, с опити за физическа разправа от страна на Йордан Симеонов и тогава дойдоха полицаите. Полицаите не се намесиха в нищо, не го спираха той да ме обижда, да крещи и да ми казва да се разкарам от там, защото това било неговия магазин. Дойдоха някакви цивилни, които се представиха за "Икономическа полиция", без представители на НАП обаче. Проверката, която извършиха, смятам, че е асолютно неадекватна, неточна, не отговаря на изискванията на закона. Тя приключи много бързо и, според мен, те прикриха, по-скоро, отколкото разкриха какво се случва в този магазин
.

Сидеров заяви, че ще направи собствено разследване, защото започвала "поредната серия от клевети" срещу него. Лидерът на "Атака" не отговори категорично дали доброволно ще се откаже от имунитета си.

Прокуратурата се готви за нова политическа атака срещу мен! Кой я поръчва е въпросът, който вие може да зададете. Замесени ли са фактори тук?
Нека стигнем до имунитета, ще ви кажа. Недейте да избързвате с въпросите.


Главният секретар на МВР Георги Костов отгговори на нападките:

Направили сме пълна ревизия на действията на нашите колеги през целия случай през изминалата нощ. Всичко е продължило, както каза господин Динев, повече от 3 часа. Няма и намек за обвинение срещу нашите служители в някакви противоправни действия. Действително са били подложени на множество провокации, но са се държали точно в рамките на разписания от закона ред.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов заяви:

В процеса на осъществяване на полицейската дейност ми беше докладвано, от главния дежурен на Столична дирекция, че господин Чукалов е нанесъл удар на инспектор, униформен...

Категорично става въпрос за непристойни действия и упражнено физическо насилие от страна на лица с имунитет спрямо униформени служители на полицията, които изпълняват служебните си задължения, допълни Костов на брифинга.

Репортер на "Хоризонт" разговаря със свидетел на инцидента, пострадал при спречкването, който заяви, че ще повдигне обвинение срещу народния представител:

Десислав идва към мен с телефона си и ме снима в лицето. Тръгвам да отпивам от бирата, а той удря бирата. Бирата удря лицето ми и аз залитнах. Абсолютно всички видяха това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Атака": Сидеров и Чуколов са били блъскани и заплашвани от полицаи

След информацията за досъдебно производство за хулиганство, образувано след скандал с участието на депутати от "Атака", от партията разпространиха позиция, че лидерът Волен Сидеров и заместникът му Десислав Чуколов са били блъскани и заплашвани от..

обновено на 10.10.15 в 15:19

Депутати от "Атака" се спречкаха със собственици на магазин в центъра на София

Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов съобщи, че депутати са участвали снощи около 22.30 часа в скандал със собственици на търговски обект на улица "Раковски", след което са упражнили "известна агресия"..

публикувано на 10.10.15 в 09:04