Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съботна разходка из Родопите в ритъма на народната музика

Близо до Широка Лъка, Родопи
Снимка: личен архив



В това предаване обръщаме внимание на празника Сурва, който се отбелязва по стар стил на 14 януари. Какви са ритуалите и къде в страната отбелязват  този празник, ще разберете в предаването.  Разговаряме с Александър Митушев за да разберем какво са заложили в културния календар на Етнографския-Ареален Комплекс в Златоград. Председателят на читалище "Орфей" Минка Хаджиева ще ни разкаже, как отбелязват празника Сурва в златоградското село Ерма река. В пряка връзка Адриана Иванова от Радио Чепеларе, разказва, как ще отбележат 140 години от освобождението на град Чепеларе. Няма да забравим и за новата ни рубрика.  Ще чуете, коя песен сте избрали да стане народна песен на седмицата, след гласуване във facebook страницата ни "Полет над Родопите". Ще чуете и новите предложения за следващата седмица. Насладете се на народната музика в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мец и катедралата

Франция, мон амур! Еп.19

В епизод 19 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме главните градове на регион Лотарингия. Ще чуете : Кой град е наричан „градът на мостовете“ ? Какви забележителности можем да разгледаме в град Мец ? Кой български футболист е играл в отбора  на Мец ? Къде е „туптящото сърце“ на..

публикувано на 29.07.24 в 20:46
Лотарингия на картата на Франция

Франция, мон амур! Еп.18

В епизод 18 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Каква е историята на френския регион Лотарингия ? Кои са по-важните градове и по-интересните туристически атракции на региона ? Защо в Лотарингия почитат Св. Николай Чудотворец ? Какви чудеса е извършил там? Освен това, ще ви..

публикувано на 29.07.24 в 20:09

Франция, мон амур! Еп.17

В епизод 17 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов даваме отговор на следните въпроси:       Къде се намира „пътят на виното“ ? Кои сортове грозде се отглеждат в департамент Горен Рейн на Елзас ? На какво се дължи световната слава на елзаското вино ? Кой град е наричан „столица на елзаските вина“..

публикувано на 29.07.24 в 19:27

Франция, мон амур! Еп.16

В епизод 16 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви предлагаме : Кратка обща информация за регион Елзас. Преглед на по-интересните градове на департамент Долен Рейн. Любопитен факт за английския крал Ричард Лъвското сърце. Информация за „кралския замък“ О-Кьонигсбург. Историята на..

публикувано на 26.07.24 в 17:21

Франция, мон амур! Еп.15

В епизод 15 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме град Страсбург. Ще чуете: Коя птица е символ на града? Седалище на кои важни европейски институции е Страсбург? Кога е Денят на Европа и какво представлява Денят на отворените врати? Къде в Страсбург обичат да се разхождат..

публикувано на 26.07.24 в 16:50
Дидие Дешан ще остане начело на Франция до 2018 година

Франция, мон амур! Еп.14

Епизод 14 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на най-популярния спорт във Франция. Ще получите отговор на въпросите: Какви успехи има Франция във футбола? Кой е най-силният и най-успешен френски отбор? Кое дерби е наричано „Льо Класик“? Колко спечелени купи има ПСЖ? Какво общо..

публикувано на 26.07.24 в 12:33

Франция, мон амур! Еп.13

В епизод 13 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Кои са братята Люмиер? Какъв е приносът им за развитието на съвременното кино? Кога е „рожденият ден“ на киното? Несравнимо красива френска музика ще се погрижи за доброто ви настроение.

публикувано на 23.07.24 в 11:16