Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ирина Чанкова, козметик: Хидратирайте кожата си целогодишно, избягвайте солариумаЕдва един месец ни дели от горещия юли и вечерните нощи край плажа. Морският бряг ни очаква и имаме съвсем кратко време да влезем във форма. Не кръгла, разбира се, тъй като привлекателната женска фигура се характеризира с красивите извивки. И ако заветните мерки 90-60-90 преди бяха задължителни, сега по-скоро си мисля, че красотата е и въпрос на индивидуалност. На това, кое ти отива, а не на това какво препоръчват модните критици, около които гравитират големите козметични фирми. Все пак, освен усмивката, която кара лицето ни да заблести, е важно дали кожата ни е почистена и хидратирана. Дали обаче масовата козметика може да отговори на всеки вкус?

Понякога тя може да има нетрайно влияние върху кожата ни. На помощ ни идват часовете в козметичното студио. За това как да се грижим за кожата си, разговарям с Ирина Чанкова, козметик. "Хидратацията на кожата е целогодишна необходимост", казва Чанкова. "Предстоящите жарки дни  и дългото излагане на слънце изсушават нашата кожа. Те може да предизвикат слънчев дерматит, контактен дерматит, да я е превърнат в чувствителна. Бих посъветвала и дамите, и мъжете да се доверяват предимно на професионалните продукти в салоните, защото там те са с доказано качество. При масовата козметика, не мога да го твърдя предвид двойния стандарт на продуктите на храни и др. Водата в човешкото тяло е около 60 % от нашето тегло. През деня губим до 2-2.5 литра вода, така че приемането й е задължително. Единственият начин да доставиш вода на организма и на кожата си е да пиеш вода, независимо от вида на кожата ни".

Иска ми се обаче да се обърнем и към света на висшата мода, във времената на Коко Шанел, която и до днес остава еталон за шик и елегантност. Изобретила е легендарният парфюм Шанел номер 5 и малката черна рокля. Според нея на 20 години една жена има лице, което природата й е дала. На 30 има лице, което тя сама е сътворила. А на 40 лицето, което заслужава. Грижата за това как изглеждате трябва да идва от сърцето и душата, казва модната икона. Козметичните продукти сами по себе си няма да помогнат. Пак според нея обаче, жена, която не използва козметика, има прекалено високо мнение за себе си. Продължава разговора ми с козметика Ирина Чанкова от студио за красота "Белеза" за някои често използвани домашни маски за лицето и за солариумите - доколко разумно е да ги използваме, за да добием бронзов тен. Чуйте!
Вижте още
Светла Михайлова, РИМ-Кърджали

Кърджали дължи свободата си на ген. Васил Делов

През 1912 г. по време на Балканската война Кърджали е освободен от Хасковския отряд, воден от ген. Васил Делов (тогава полковник) само за четири дни. Бойните действия се водят от 5 до 8 октомври стар стил. Генерал Делов се отличава със своята способност на военен и командващ, няма нищо случайно в победата и освобождението на Кърджали, казва Светла..

публикувано на 21.10.21 в 19:54
Даниела Коджаманова, директор на РИМ-Кърджали

Кърджали е на историческата карта от 6-то хилядолетие пр.н.е.

Тази година отбелязваме 109 години от освобождението на Кърджали и Източните Родопи от османска власт и присъединяването им към свободна и независима България. Този край обаче е бил населен от най-дълбока древност. Трябва да имаме знание за историята на нашия град и знаейки какво наследство носим, може би ще бъдем малко по-отговорни към днешния ден,..

публикувано на 21.10.21 в 17:23

Иван Караджов: Виждам Арда напред в класирането

Арда има изключително добри млади футболисти, които са бъдещето на България, продължавам да вярвам и да съм сигурен в това. Това каза в ефира на Радио Кърджали вратарят на Арда Кърджали и на националния отбор Иван Караджов. Според него с добър подход и със себераздаване от страна на младите това може да се случи много скоро. Отборът е сплотен,..

публикувано на 21.10.21 в 16:27
Журналистът от Китайската медийна група Тодор Радев

Българин от Пекин: В Китай общественото здраве е над личния комфорт

Над 80% от населението в Китай вече е ваксинирано срещу коронавируса, включително и децата. В далечната източна страна дори не могат и да си помислят за фалшифициране на документ, особено когато става въпрос за здраве, народопсихологията не го допуска.  Ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай е нормална, новите случаи са изключително..

публикувано на 20.10.21 в 23:09

Неделното училище в Истанбул обединява българската общност

В Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул учат 49 ученици.  Училището е основано по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул за нуждите на децата от българската общност и има за цел да организира обучение на роден език за деца и възрастни, и да съхранява националното самосъзнание и българската културна..

публикувано на 14.10.21 в 13:51
Арх. Иван Колев

Арх. Иван Колев: Всеки един от мостовете в Родопите е застрашен обект

Историческите каменни мостове в Родопите са обект на проучване тези дни. С тази задача са се заели от сдружение Мещра - традиционни знания и занаяти - неправителствена организация, която включва специалисти в областта на опазването на културното и природното наследство. В първия ден групите са четири и са разпределени на различни места - едната е..

публикувано на 13.10.21 в 18:07

Ахмед Бозов: Наблягаме на моралното и духовното възпитание

В Духовното училище в Момчилград учат 128 ученици. Повечето са от област Благоевград.  Директорът на училището Ахмед Бозов каза, че при тях общообразователната програма е същата както при другите училища, но те наблягат на моралното възпитание и духовността. Според него точно това е различното в Духовно училище Момчилград. С Ахмед Бозов..

публикувано на 08.10.21 в 12:11