Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харика сбъдва мечтата си като от филмов сценарий

Актриса от Кърджали се снима в касови сериали в Истанбул


В следващите редове ще ви запознаем с едно момиче за което мечтите нямат граница, в буквалия и в преносния смисъл на думата, защото се снима във филмови продукции извън страната. Харика Мирославова е актриса, родом от Кърджали, завършила е актьорско майсторство в Пловдивския университет и от една година живее в Истанбул, съседна Турция, където се снима в техни сериали. Как е попаднала на снимачната площадка? Защо й харесва тази професия? И за какво още мечтае Харика? За първи път младата актриса говори за себе си в медийното пространство и избра Радио Кърджали за това. Илияна Типова разговаря с нея: 

Харика, как стана така, че момиче от Кърджали се снима в касови филми в Турция? 

И аз бях доста учудена от факта, но всичко започна с любовта ми към града Истанбул. Аз от малка си мечтаех да живея в Истанбул, да участвам във филмови продукции там, и реших да изпратя автобиографията си със снимки в една актьорска агенция. Направих го. Те ми върнаха имейл и отидох да се запиша там. Като цяло, не знаех какво ми предстои. Бях доста уплашена, бях в невидение. Когато отидох казаха, че е станала някаква случайност, и че по принцип не работят с актриси извън страната. И казаха "Няма как да се случи, съжаляваме!". И аз доста разочарована напуснах агенцията. И както си вървяхме с мама по пътя, попаднах на едно доста оживено място. На вратите му имаше снимки на известни актьори, имаше малки бусчета, които бяха пълни с хора, и които отпътуваха. И на мен ми стана интересно. И както си стоя с раничката и гледам нагоре, едно момче ми вика "Заповядайте, тук е актьорска агенция! Искам да ви питам нещо - свободна ли сте в момента?", и аз казах "Да". "Искате ли да участвате в един сериал?", ме пипита той. И аз казах "Да, кога?". А той ми отговори "Сега, веднага". И ме качиха на бусчето, отидохме на снимачната площадка, вкараха ме в караваната, гримираха ме, дадоха ми костюм и ме "тупнаха" до главната актриса. Всичко се случи всъщност за един час. Казаха ми "Тука сега ще кажеш няколко реплики". И след това научиха, че аз по принцип съм актриса, която съм завършила актьорско майсторство и бяха доста учудени. От там започна всичко за мен. И цялото приключение в Истанбул. От там се запалих и си казах "Харика, това явно е знак, че ти трябва да си тук и да продължиш.". И продължих. Имах малки ролички в сериали, с по една, с по две реплики и така. 

А сега какви филми снимаш? 

Последно се снимах в един криминален сериал, в който всяка серия е с различни актьори. В него ми беше първата главна роля пред камера. Беше доста интересно, тъй като театърът и киното са много различни изкуства. Единственото общо помежду им, според мен е, че трябва да научиш текст, който да изиграеш, да кажеш нещо на зрителя. 

Какви проекти ти предстоят? 

Не знам. Аз винаги очаквам неочакваното. При мен няма план. Има кастинги за които се подготвям, отивам, ако ме одобрят - добре, ако не ме - продължавам. 

По-трудно ли е в Турция да пробиеш в киното, отколкото в България? 

Аз искам да участвам в кинопродукции, в които има изкуство. Конкуренцията в Истанбул е много голяма. Огромна е. Има хора, които искат да се снимат, просто, за да бъдат известни. При мен разликата е, че аз искам да играя. Да се снимам, не за да съм пред камера или да светя, а просто, за да разкажа нечия история. Да създам нещо. Да оставя нещо след себе си, някаква следа. 

Как се справяш в Турция? Имаш ли приятели? Хората приятелски настроени ли са там? 

Хората са много приятелски настроени, но моите приятели са в България. Аз съм контактен човек, имам много познати, приятели, обаче за мен моите приятели, моето семейство са си в България и много ми липсват. 

България ти липсва, но смяташ ли да останеш да живееш в Турция? 

Аз съм там, където има работа. Но имам и една голяма мечта. Аз пиша и сцанрии. И силно се надявам, когато се върна в България да създам един голям екип и да осъществя сценария, който в момента пиша, с моите приятели актьори, да създам нещо красиво. 

Завършила си актьорско майсторство в Пловдив. Кино или театър предпочиташ? 

Както казах, и двете изкуства са абсолютно различни. На сцената се чувствам свободна да изкрещя, да кажа това, което по принцип в истинския живот няма как да се изразя така ярко. Сцената е пространството, където душата ми е свободна. Да твориш, да икрещиш всички страхове, и хубави, и лоши неща. На сцената, театърът, друга е магията там. Много по-голяма. 

Имаш доста проекти в главата си. Пожелавам ти да ги осъществиш. 

Благодаря!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33