Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адлен Шевкед, народен представител от ДПС: За нас бюджет 2019 е предизборен
ДПС обви, че предсрочните парламентарни избори през следващата година са неизбежни. И че в тяхното провеждане няма нищо лошо, защото те са демократичен акт. Готово ли е обаче ДПС за тези избори. С Адлен Шевкед, народен представител от Кърджали, разговаря Красимир Ангелов.

"Вие като икономист, участвахте в гласуването на бюджета, за следващата 2019 година. Вярвате ли на думите на финансовия министър, че от догодина хората в България ще заживеят по-добре и по-богато?", попита Красимир Ангелов. "Аз не само участвах в гласуването на бюджет 2019, но участвахме и цялата парламентарната група, разбира се. Имаше предложение, което внесохме евентуално да бъде отразено в бюджет 2019. Но за съжаление, единственото предложение, което се прие от управляващите беше, че минималният осигурителен праг на земеделските стопани и тютюнопроизводители вместо 560 лева за 2019-а да бъде 400, тоест с 50 лева повече от сега действащия минимален осигурителен праг. А дали вярвам на думите на финансовия министър, няма как да повярвам, тъй като този бюджет не разви никакви политики. Не показа каква визия имат управляващите за развитието на страната през 2019-а за евентуална защита на населението и бизнеса от наближаващата нова криза откъм Европейския съюз, която най-вероятно при нас ще настъпи през 2020-2021 година. Този бюджет не е с целта да бъде защитен и да се събират резерви, които да могат да помогнат на бизнеса и на хората в кризисни ситуации да реагират спрямо макроикономическата ситуация, която ни очаква в близките години, каза депутатът. Според Шевкед бюджетът е предизборен. В социалната сфера не се променя например обезщетението за отглеждането на дете след навършване на 1 година, няма промяна в ставката на обезщетение за безработица, няма промяна в размера на детските надбавки.

Към края на октомври инфлацията е 3.7%, а през април 2019-а година вероятно ще скочи 4 и над 4 %. Това ще погълне увеличението на пенсиите. Покупателната способност на хората няма да се подобри.

За нестабилността в "малката коалиция" и постоянните протести: "Още от сформирането при този кабинет, ние казахме, че тази конфигурация, аритметичен сбор от мнозинство в Народното събрание  и националисти във властта, е вредна за държавата, и това се доказа. Близо година и половина с един скандал потушаваме друг скандал. Отвлича се вниманието". В същото време обещаните 300 лева за пенсионерите няма и да се случат.  "Хлябът не е достатъчен за всички ни, но зрелищата ни са даже в повече".

Чуйте цялото интервю на Красимир Ангелов с народния представител от ДПС Адлен Шевкед.

Вижте още
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Трудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19 , загубиха живота си, това са 341 човека, което за..

публикувано на 22.01.22 в 19:06

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

За много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се..

публикувано на 20.01.22 в 06:53
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
Подкасти от БНР