Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адлен Шевкед, народен представител от ДПС: За нас бюджет 2019 е предизборен
ДПС обви, че предсрочните парламентарни избори през следващата година са неизбежни. И че в тяхното провеждане няма нищо лошо, защото те са демократичен акт. Готово ли е обаче ДПС за тези избори. С Адлен Шевкед, народен представител от Кърджали, разговаря Красимир Ангелов.

"Вие като икономист, участвахте в гласуването на бюджета, за следващата 2019 година. Вярвате ли на думите на финансовия министър, че от догодина хората в България ще заживеят по-добре и по-богато?", попита Красимир Ангелов. "Аз не само участвах в гласуването на бюджет 2019, но участвахме и цялата парламентарната група, разбира се. Имаше предложение, което внесохме евентуално да бъде отразено в бюджет 2019. Но за съжаление, единственото предложение, което се прие от управляващите беше, че минималният осигурителен праг на земеделските стопани и тютюнопроизводители вместо 560 лева за 2019-а да бъде 400, тоест с 50 лева повече от сега действащия минимален осигурителен праг. А дали вярвам на думите на финансовия министър, няма как да повярвам, тъй като този бюджет не разви никакви политики. Не показа каква визия имат управляващите за развитието на страната през 2019-а за евентуална защита на населението и бизнеса от наближаващата нова криза откъм Европейския съюз, която най-вероятно при нас ще настъпи през 2020-2021 година. Този бюджет не е с целта да бъде защитен и да се събират резерви, които да могат да помогнат на бизнеса и на хората в кризисни ситуации да реагират спрямо макроикономическата ситуация, която ни очаква в близките години, каза депутатът. Според Шевкед бюджетът е предизборен. В социалната сфера не се променя например обезщетението за отглеждането на дете след навършване на 1 година, няма промяна в ставката на обезщетение за безработица, няма промяна в размера на детските надбавки.

Към края на октомври инфлацията е 3.7%, а през април 2019-а година вероятно ще скочи 4 и над 4 %. Това ще погълне увеличението на пенсиите. Покупателната способност на хората няма да се подобри.

За нестабилността в "малката коалиция" и постоянните протести: "Още от сформирането при този кабинет, ние казахме, че тази конфигурация, аритметичен сбор от мнозинство в Народното събрание  и националисти във властта, е вредна за държавата, и това се доказа. Близо година и половина с един скандал потушаваме друг скандал. Отвлича се вниманието". В същото време обещаните 300 лева за пенсионерите няма и да се случат.  "Хлябът не е достатъчен за всички ни, но зрелищата ни са даже в повече".

Чуйте цялото интервю на Красимир Ангелов с народния представител от ДПС Адлен Шевкед.

Вижте още

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43

Д-р Магдалена Маринова: Приемам номинацията "Лекар на годината" като заслужено уважение към мен

Началникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали д-р Магдалена Маринова е номинирана на национално ниво за "Лекар на годината 2020". По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината.  Номинацията си, д-р Маринова коментира така:..

публикувано на 18.10.20 в 11:56