Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова



Здравейте, това е Вкусен следобед  от изминалата неделя. Сигурно някои от вас вече си мислят за Коледа и дори само при тази мисъл им става леко и почват да се чудят кога ли старецът от Лапландия ще остави чувала си пред тяхната врата. Но има и други неща, малки неделни радости, които правят почивката желана. И това са умереният мързел, хубавата храна и приятните разговори. Всъщност, празничният дух ни е обзел, затова ще си говорим за подаръци. Как избирате подаръците за близките, обиждаме ли се, ако вместо това ни дадат пари и кои са най-кошмарните дарове за Нова година. Е, отмина времето, когато се подаряваха чорапи, но пък сега като се замисля и един таблет, ако бюджетът е семеен, би развалил семейния мир.
Има или няма мир в зависимост от бюджета за подаръци, ще научим от анкетата с кърджалийци.
Малко преди това ще ви отведем на едно място, което носи своята мрачна красота, но със сигурност е добра възможност за неделно приключение. На поход към единствената пещера, в която можем да открием пещерни бисери, ни кани Минчо Гумаров. За мястото ни разказва Дарина Стоянова от сутрешното предаване „Накъде в неделя?” Нов вид безгръбначни, колония от прилепи, интересни перли, съкровища и шамани. Това е само част от бурната история, която разказва пещерата Самара в Крумовградско.
Първата част на предаването ще завърши с кулинарна изненада. И понеже вече сготвихме рибата, сега ще си направим сирене по шопски.
Във втората част от Вкусен следобед ще ви разкажа за смисъла на йога като начин да се излекуваме от стреса и алтернатива на фитнеса. Все повече хора, при това с престижни професии в Кърджали, избират тази древна формула, за да възстановят силите си след уморителния ден. За това как се е излекувала от своите здравни проблеми, ни разказва йога инструкторът Айфер Али.
След това ще ви поведа на пътешествие с родопската теснолинейка през три планини, две котловини, седем градчета и множество пъстри селца в полите на България. В топлите вагони на малкото влакче, децата ще пътуват заедно с дядо Коледа и Снежанка, която ще им раздаде подаръци, а техните семейства ще преживеят една романтична разходка из страната по един от най-живописните маршрути.
Останете в компанията на Вкусен следобед и радио Кърджали!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
град Анси

Франция, мон амур! Еп.26

В епизод 26 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов предлагаме интересна информация за красивия планински град Анси. Ще научите защо наричат Анси „Рим на Алпите“ и „Венеция на Алпите“. Ще разберете кои са културно-историческите забележителности, които привличат туристите. Ще се потопите в приказната..

публикувано на 14.08.24 в 15:13
Град Екс ле Бен е популярна туристическа дестинация

Франция, мон амур! Еп.25

В епизод 25 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов представяме термалното градче Екс ле Бен. Ще чуете: На брега на кое известно езеро се намира градът ? Кой френски поет пише най-известната си романтична поема на брега на това езеро ? Кой и кога е изградил първите терми ? Кои височайши особи..

публикувано на 12.08.24 в 19:19

Франция, мон амур! Еп.24

В епизод 24 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов разказваме най-важните и най-интересните неща за Дисниленд Париж. Посочваме точното местоположение на парковете и даваме указания за най-лесен достъп. Представяме приказните светове на тематичния парк Дисниленд и какви забавни щуротии ви очакват във..

публикувано на 12.08.24 в 19:14

Франция, мон амур! Еп.23

Епизод 23 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на националния празник на Франция. Отговаряме на въпросите : Какво се случва на 14 юли 1789 г.? Кое събитие се счита за начало на френската революция ? Как се стига до тази ситуация ? На какво се дължи тежката криза при управлението на..

публикувано на 12.08.24 в 19:01
Кметството в Шамбери

Франция, мон амур! Еп.22

В епизод 22 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме град Шамбери: Къде е разположен Шамбери и какво е било значението му през Средновековието? Кои са най-важните забележителности на града? Кой е символът на Шамбери? Кой известен писател и философ живее и твори в Шамбери през..

публикувано на 31.07.24 в 12:17
Термите във Виши

Франция, мон амур! Еп.21

В епизод 21 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Защо град Виши е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство ? Какви болести лекуват термалните извори на Виши ? В коя класация Виши е поставен на първо място ? Каква е историята на града и какво представлява „режимът на Виши“..

публикувано на 31.07.24 в 12:12
Дидие Дешан ще остане начело на Франция до 2018 година

Франция, мон амур! Еп.20

Епизод 20 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на френския национален отбор по футбол. Ще чуете : Колко европейски и световни титли има националният отбор на Франция по футбол ? Кои велики футболисти са в основата на тези успехи ? Кой френски национал е трикратен носител на Златната..

публикувано на 31.07.24 в 12:07