Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За шофьорите: Сменяме зимните гуми с летни

Снимка: БГНЕС

От 1-ви март шофьорите могат да сменят зимните гуми с летни.  Това гласят новите промени в закона по пътищата. 

Когато дългосрочната прогноза за времето е за температури над 7 градуса, всеки водач на моторно превозно средство, спокойно можете да смени зимните гуми с летни.  Съветват от съюза на българските автомобилисти.

Летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Ако температурите са над +7 градуса, пък е силно непрепоръчително да се кара със зимни гуми. Какво още препоръчват специалистите чуйте в интервюто на Божидар Чолаков с инж. Мицислав Динински, собственик на автосервиз:

Трябва много внимателно да следим прогнозата за времето, първо. Второ – всеки един трябва да знае къде ще използва автомобила. Защото ако в момента в по-южните градове можем да управляваме автомобила с летни гуми, то при едно посещение в планината, там човек определено трябва да има и зимни гуми. Природата поднася своите изненади във всеки един момент. Минават ли се високопланински проходи автомобилът трябва да бъде оборудван със зимни гуми, понякога и през май месец. 

Каква трябва да бъде дебелината на грайфера на лятната гума? Препоръчителни ли са универсалния тип гуми? Кога се налага баланс на гумите? Трябва ли да се подготви автомобилът за летния сезон, както се прави за зимния? Отговорите на тези въпроси може да чуете в интервюто на Божидар Чолаков с инж. Мицислав Динински.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

В тази част ще научим коя е балканската диета,  и за най-новата компютърна българска игра - Marko: Beyond Brave, за супергероя Крали Марко . Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 09.10.24 в 11:07