Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неописуеми гледки и нежни аромати радват сетивата през пролетта на Моняк

Снимка: Дарина Стоянова

Има едно място край Кърджали, което всеки, който го види през пролетта, остава запленен от красотата му. Място, което е подходяща туристическа дестинация, както през почивните дни, така и през работните; което може да посетите след тежкия и уморителен ден, и което ще ви зареди с толкова положителна енергия, че няма да почувствате оставащите дни до уикенда. Може да отидете по всяко едно време през деня до него, защото се намира само на около 6 километра от града. Разбира се, има и други обекти, които представляват интерес и се намират на почти същото разстояние от Кърджали, но това е единственото, според мен, което ще радва сетивата ви крачка след крачка през тази част от годината. И това е крепостта Моняк. Тя се намира на 2 километра южно от село Широко Поле, а до нея може да се подходи както от селото, така и покрай детския лагер по стария път за Широко поле, непосредствено покрай отбивката за него. Пътят е маркиран, но по-добре е да оставите автомобила си на паркинга и да продължите нагоре пеша. По-време на изкачването и от върха се открива прекрасна панорама - красивите склонове на планината, а ниско долу - язовир Студен кладенец. 
Аз лично препоръчвам, когато влезете през входа на крепостта да продължите покрай стената й и така все по края на платото, а не по пътечката, докато стигнете най-високата точка, защото гледката е неописуема през цялото време. Като се започне от жп спирката Желязна врата, погледът се плъзва към града и Водното огледало в далечината, оттам към античната и средновековна крепост Вишеград, с която Моняк има пряка визуална връзка; устието на река Върбица; село Лисиците, до което се достига по най-дългия въжен мост в България и тракийския култов комплекс над него, който е обсипан със скално-изсечени ниши в причудливи скали. Стигнете ли до най-високата точка, погледът ви ще се ширне към язовир Студен кладенец, островът на Муфлоните и Малкият и Големият сипей в далечината.
Облачно ли е, любителите на снимките могат да запечатат приказни панорами с невероятно небе, килими от цветя в най-различни багри и обсипани с цвят дървета. 
Мястото е чудесно за разходка и с деца, но не ги оставяйте без надзор, ако минавате по края на платото. Внимавайте и ако ходите по скалите, защото освен, че са опасни, ако са мокри се пързалят доста.
Каква е историята на крепостта разказва екскурзоводът Георги Кючуков в прикрепения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43