Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Връщат ли се турците в България?


Кърджали е на второ място в България след София по ръст на населението на областта. Това сочат данните на  Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Като основна причина за това се счита големият брой  български граждани, който се завръщат от Турция по родните си места. Като се отчете броят на ражданията в областта, които намаляват, най-вероятно става въпрос за механичен прираст, а не за реално увеличение на жителите на област Кърджали. Действително ли е така и как Кърджали успя да изпревари много по-развити икономически райони с чувствително по-високи доходи като Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора? Екип от млади учени  работят от няколко месеца в района, за да открият отговора на този въпрос. Проектът им се нарича "Завръщащи се. Истории и житейски траектории на турците в България" и се финансира от фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието. Ръководител на проекта е главен асистент Димитър Божков от Софийския университет, с него работят Ивайло Марков от Българската академия на науките, Надежда Жечкова и Славка Каракушева от философския факултет при Софийския университет. След поредното си пътуване и разговори с хора от община Ардино Ивайло, Славка и Надежда гостуваха на Радио Кърджали. И така - Връщат ли се турците обратно по родните си места.

"Екипът по проекта работи в района на Кърджали и Ардино вече втора година. Посетили сме освен град Кърджали и град Ардино, село Брезен, село Млечино, Светулка, Бял извор. И това ни дава широк спектър от впечатления по темата, по която работим. Определено се връщат хората, с различна интензивност, за различен времеви отрязък и определено повлияват на локалната общност тук, което, струва ми се, е от изключителна важност както за нас като учени, така и за обществото". 

"Има много пенсионери, които се връщат наистина, които след пенсиониране тук се връщат в родния си дом или пък купуват земя, в случай, че са си продали имуществото си когато са мигрирали в посока Турция. Но те не са единствените, има хора, които се връщат в трудоспособна възраст и започват работа в различни фабрики, предприятия в региона. Или хора, които са пенсионери и се връщат, но си намират работа в България". 

".....при една голяма част от тях е въпрос на носталгия. Въпрос на загубени в резултат на миграцията натам, изселванията натам, социални връзки и социални контакти с приятели и роднини от детството им. така че при една голяма част от тях съществува тази идея, че те се връщат в родния си дом, в родния си град, в родното си място, където са живели младостта си". 

Чуйте целия разговор с младите учени в прикрепения файл. 

Вижте още

"Гласове от България" в първо студио на БНР

„Гласове от България“ е първия концерт за 2022 година на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Гост солисти ще са Кинче Вълчева, която ще представи песни от пиринския край, Панайот Стойчев ще представи фолклора на Странджа, Цонка Димитрова ще представи Тракийската фолклорна област и Димитър Арнаудов ще изпълни песни от..

публикувано на 22.01.22 в 14:30

"Ноти в сатен" - за да избягате от скуката и депресията

И сега към новите предавания на Радио Кърджали, което от началото на тази година увеличи програмата си с още три часа продукция.  Днес,  пет и половина години след първото излъчване, имаме 18 часа собствен ефир. Едно от новите предавания е "Ноти в сатен" с а втор и водещ Маргарита Мандражиева. ЗАЩО НОТИ В САТЕН? "Защо "Ноти в сатен? Сатен,..

публикувано на 20.01.22 в 17:27

Петя Аргирова: Истинската торта Гараш е като орехова целувка

За рождения ден на Вкусен следобед, нашата задгранична приятелка Петя Аргирова предлага автентична рецепта на торта Гараш, която тя помни от своето детство. Но нека първо да прочетем един цитат от книгата "Соц-гурме": "Тази мистериозна торта изненадва най-вече с това , че наистина изглежда да е позната само в България. Идеята, че..

публикувано на 20.01.22 в 12:47

Божидара Ангелова: Пожелавам ви да откривате света!

През годините ние растяхме и с фейлетоните на леля Приказка, творческия псевдоним на Божидара Ангелова. Смяхме се на предложенията за празнични промоции , както и на патилата на Стойна Кирова със сметките за ток, с великите шопски мъдрости на леля Гита Стринкова. Научавахме и за новите творчески проекти на Божидара. Нека да чуем как ни поздрави..

публикувано на 20.01.22 в 11:40

Тиквеник с ябълки и дюли за рожден ден

Няма празник, без хубаво меню, в която основен акцент е тортата . Но приятелката на предаването, още от самото му начало, може би и защото е здраво свързана с фолклорните традиции, Росица Генчева, ни предложи да си направим тиквеник - освен с тиква, с дюля и ябълки и запечени орехи . И още - пържоли със с оев сос, горчица, червено вино и..

публикувано на 20.01.22 в 11:32

Роса Соколова: Четири думи за "Вкусен следобед" - сърцевина, устрем, посока, кълбо

Поетесата енергетик Роса Соколова сподели празника ни, на чаша чай, защото вярва, че всеки път започва с една чаша чай. А първите думи, с които асоциира Вкусен следобед, това са сърцевина, устрем, посока, кълбо, очакване. Децата са толкова различни, колкото са различни и ние възрастните. Някои деца на малко години са голяма работа , каза..

публикувано на 20.01.22 в 11:27

Весела Фламбурари: Честит рожден ден на прекрасното и много нужно предаване!

Весела Фламбурари ни напомни, че предаването "Вкусен следобед", е козирог, което значи, че е креативно, трудолюбиво и упорито. Но откъде идва обичаят да се поднася торта за рожден ден? Разбира се, от гръцката митология, само че тогава са били наподобяващи на сладък хляб. Ще научим и за вълненията в страната Замрази го, когато след една весела..

публикувано на 19.01.22 в 16:10
Подкасти от БНР