Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връщат ли се турците в България?


Кърджали е на второ място в България след София по ръст на населението на областта. Това сочат данните на  Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Като основна причина за това се счита големият брой  български граждани, който се завръщат от Турция по родните си места. Като се отчете броят на ражданията в областта, които намаляват, най-вероятно става въпрос за механичен прираст, а не за реално увеличение на жителите на област Кърджали. Действително ли е така и как Кърджали успя да изпревари много по-развити икономически райони с чувствително по-високи доходи като Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора? Екип от млади учени  работят от няколко месеца в района, за да открият отговора на този въпрос. Проектът им се нарича "Завръщащи се. Истории и житейски траектории на турците в България" и се финансира от фонд "Научни изследвания" към Министерството на образованието. Ръководител на проекта е главен асистент Димитър Божков от Софийския университет, с него работят Ивайло Марков от Българската академия на науките, Надежда Жечкова и Славка Каракушева от философския факултет при Софийския университет. След поредното си пътуване и разговори с хора от община Ардино Ивайло, Славка и Надежда гостуваха на Радио Кърджали. И така - Връщат ли се турците обратно по родните си места.

"Екипът по проекта работи в района на Кърджали и Ардино вече втора година. Посетили сме освен град Кърджали и град Ардино, село Брезен, село Млечино, Светулка, Бял извор. И това ни дава широк спектър от впечатления по темата, по която работим. Определено се връщат хората, с различна интензивност, за различен времеви отрязък и определено повлияват на локалната общност тук, което, струва ми се, е от изключителна важност както за нас като учени, така и за обществото". 

"Има много пенсионери, които се връщат наистина, които след пенсиониране тук се връщат в родния си дом или пък купуват земя, в случай, че са си продали имуществото си когато са мигрирали в посока Турция. Но те не са единствените, има хора, които се връщат в трудоспособна възраст и започват работа в различни фабрики, предприятия в региона. Или хора, които са пенсионери и се връщат, но си намират работа в България". 

".....при една голяма част от тях е въпрос на носталгия. Въпрос на загубени в резултат на миграцията натам, изселванията натам, социални връзки и социални контакти с приятели и роднини от детството им. така че при една голяма част от тях съществува тази идея, че те се връщат в родния си дом, в родния си град, в родното си място, където са живели младостта си". 

Чуйте целия разговор с младите учени в прикрепения файл. 

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53

В Дома на културата подготвят празничен концерт в навечерието на Деня на Кърджали

Представителните колективи при Общински център за култура и младежки дейности в Дома на културата подготвят празничен концерт „В града на Орфей творим с любов за Вас“. Събитието по случай Деня на Кърджали ще се проведе на 20 октомври от 18:30 часа в залата на Дом на културата. Директорът на ОЦКМД Марияна Ликова разказва повече:   " В концерта ще..

публикувано на 16.10.20 в 15:39

В събота в Златоград ще се носи аромат на балканска скара

За дванадесета поредна година Етнографски Комплекс Златоград организира Балканска скариада с традиционна скара, музика и танци на балканските народи! На 17 октомври /събота/ от 11,00 часа Старият град ще е изпълнен с аромата и колорита на българската, сръбската, турската и гръцката кухни и танцов фолклор. Златоградчани и гости на града ще могат да..

публикувано на 16.10.20 в 09:00
Ансамбъл

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ на 60 години

През тази година фолклорен ансамбъл „Родопа“ отбелязва 60 години от основаването си. Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор, оркестър и танцов състав, които поднасят на публиката различни и наситени багри от танци, песни и музика. Народно-изпълнителското изкуство на ансамбъла е известно не само в България, но и по..

публикувано на 17.10.20 в 14:55
НЧ

Читалището в Равногор - пазител на местните традиции и фолклор

Като всяко родопско село и Равногор обезлюдява. С многобройно население в миналото, днес в него живеят около 600 жители. Въпреки това, възрастните хора продължават да поддържат фолклорната дейност в читалището, което носи името "23-ти Април 1876 г.-1909". Надеждата на самодейците от читалището е в децата и внуците, които се връщат през лятото в..

публикувано на 15.10.20 в 12:33

Блогърът в "Книжни криле" Ненко Генов: Нобеловата награда за литература е като книжен Оскар

Предлагам ви да се пренесем на книжни криле в Полша, където също има български творци. Ненко Генов живее там от 2011 година и списва блогът "Книжни криле". Себе си представя с голяма доза самоирония, подобаваща на детски писател , без да се възприема като такъв. Представя себе си така: "Навремето Ненко Генов е бил ученик. После, вместо да се..

публикувано на 15.10.20 в 11:32