Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещени места събират хиляди вярващи

2
Снимка: Дарина Стоянова

Има едно място в община Момчилград, което вечерта на 5-и срещу 6-и май събира стотици вярващи хора от различни религии, вярващи в чудодейната сила на водата. В живописна местност сред широколистна гора по широк скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура и малък басейн. Съществува поверие, че срещу Гергьовден водата придобива лечебни свойства и изцерява заекване и болни очи. И това се случва само тази вечер. Тайнството се случва в полунощ. В този момент започва мюсюлманският празник Хъдърлез. 
Векове наред, всяка вечер хората от Източните Родопи са се качвали на връх Дамбалъ. По древна езическа традиция, те дочаквали изгрева на слънцето, за да се облеят и отпият от целебната вода на тукашния извор. Нито християнството, нито ислямът са повлияли върху древните обреди, пише изследователят и журналист Георги Кулов в книгата си "Хора на истината". И допълва: "Надеждата за здраве е обсебила това място. И днес има хора, които търсят изцеление за себе си и своите деца в лековитата вода."
Какво значи за мюсюлманите алевии Дамбалъ, попитах изследователя на източнородопския алевизъм и сам алиан Мухарем Алиосман:


"Първоизворът на тукашния воден ритуал и наименованието Дамбалъ можем да потърсим още по-надълбоко - в корените на тракийската цивилизация,  към която в древността са принадлежали Родопите", пише още Кулов и четем: "Това би помогнало да разгадаем религиозната и космогоничната символика, закодирана в този първобитен и елементарен на пръв поглед ритуал от религиозните вярвания и практики на българските алиани. За да получа по-изчерпателна информация се допитах до Соня Костадинова от отдел Етнография в Регионалния исторически музей в Кърджали. Чуйте подробностите:


Дамбалъ не е единственото място, обединяващо хора от различни етноси и  религии. Надеждата за изцеление води хиляди вярващи в обвитата в загадъчност Странджа планина. Вярата, че водата, която извира в подножието на скала на древното култово място Индипасха лекува болести, събира всяка година стотици хора от цяла България. Говори се, че най-лековита става седмица след Великден, на Томина неделя. А, тази година и на двете светилища водата придоби целебни свойства в рамките на два поредни дни.
До преди няколко години само избрани хора намираха предполагаемото древно тракийско скално оброчище. Сега има указателни табели. 
"Индипасха се намира в землището на село Сливарово", разказва етнологът Горан Стефанов, който е работил години в музея в Малко Търново. Той допълва, че това е "едно от малкото странджански села, което все още съществува като живо макар, да е на път да изчезне. В него живеят трима човека заедно с кметицата." А местността, в която се намира Индипасха се нарича "Селището". 
За връзката между Дамбалъ и оброчището в тайнствената Странджа планина, за вярванията в лечебната сила на водата и още подробности, разказва Горан Стефанов:


Ако се върнем обаче в Родопа планина и прочутото с кисело мляко чак в Китай село Момчиловци, ще научим и за друго място с целебна вода. В малката църква под връх "Св. Илия" в нощта срещу Гергьовден и на самия празник, "заключеният" в храма чудодеен извор придобива най-лековити свойства. И тук хора от близо и далеч, християни и мюсюлмани, идват с надеждата, че водата ще ги пречисти и ще им помогне да се избавят от болести и злини, а чудесата, случили се в параклиса на аязмото доказват лечебната сила на водата и на вярата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43