Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една честота - две радиа

Екипът на турска редакция на Радио България. От ляво надясно: Севда Дюкянджи, Шевкие Чакър, Мюжгян Бахарова, Таня Благова, Айсер Али, Юзлем Тефикова
Снимка: Радио БългарияМалцина може би знаят, че Българското национално радио подготвя програми на десет езика. Освен на български език програми се правят и на английски, немски, руски, гръцки, сръбски, албански, френски, испански и турски език.

Програмата на Турски език се излъчва по три часа на ден на честота 90.0 Мхц. в Източните Родопи. На честотата на която се излъчва и Радио Кърджали.  

Кратки новини на турски език се излъчват по Радио София още от 1938 г. Турската редакция е създадена 1945 г. и от следващата година започват редовни емисии новини на турски език чрез късовълнов предавател „Родина“, както и по Радио София-I. От 1947 г. новини на турски език се излъчват и по Радио Варна. От януари 1956 г. предаванията се изготвят само в София и се излъчват на средни вълни за турското население в България.

През декември 1984 г. предаванията за българските турци са спрени в хода на т.нар. „възродителен процес“. През 1994 г. тези предавания са възобновени.

От тогава до днес, програмата на Радио България на турски език се излъчва три пъти на ден от 8 ч. до 9 ч., от 15 ч. до 16 ч. и от 20.30 ч. до 21.30 часа.

Малкият екип на програмата, който наброява 6-7 души подготвят новини, политически предавания, детски, младежки и религиозни предавания. В програмата на турски език намират място и предаване за фолклор и регионите. Как се подготвя програмата разказва в прикачения звуков файл Таня Благова, старши редактор на турска редакция при Радио България.


Вижте още

Милев и Коджаманова "кръстосаха шпаги" за дейността на музея и галерията

Директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали опроверга твърденията на общинския съветник Радослав Милев, че  музеят няма никаква дейност.  Даниела Коджаманова поиска право на отговор на изказване на Радослав Милев в ефира на Радио Кърджали, че Художествената галерия "Станка Димитрова" вероятно е единствената в страната, която няма..

публикувано на 25.02.20 в 11:02

ОСНВ проведе куиз в превенция на наркотичната зависимост

На 24 февруари в сградата на Бизнес инкубатора ОСНВ – Кърджали организира куиз  - отборна мисловна игра за знания под наслов " Игри за ума" в който участие взеха ученици от училищата в Кърджали.  Куизът се реализира от екип на Фондация "Институт за съвременна психология" град Стара Загора във връзка с превенцията  в употребата и..

публикувано на 25.02.20 в 08:28

Велинград кани танцьори от цялата страна на „Пролетно хоро„

 За девета поредна година СПА столицата на България ще събере стотици любители на българските народни хора. На 21 март отново ще се проведе националния фестивал „Пролетно хоро„. Организатор на инициативата, подкрепена от община Велинград  е Сдружение „Пролетно хоро„. Мащабността  и популярността на  събитието му отрежда място  в  културните..

публикувано на 24.02.20 в 11:56

Да помогнем на нашата съгражданка Таня да живее!

А сега се обръщаме с вас с апел за помощ да отворите сърцата си за нашата съгражданка, която се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина. Това е Стоянка Тодорова, която всички нейни познати простичко знаят като Таня . Наближава празника 8 март, а след това и други светли дни. Нека отворим сърцата си за една добра кауза. В дните и нощите, когато..

публикувано на 22.02.20 в 18:49
Ансамбъл 'Еподай'

Гайдарски състав "Родопчани" възникнал в сърцето на Тракия се преобразува на фолклорен ансамбъл "Еподай"

От близо осем години в сърцето на Тракия, в Пловдив един гайдарски състав развива своята дейност.  Създаден от възпитаници на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Смолян и ученици на големия гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Основател и ръководител на състава „Родопчани“ е гайдаря Веселин Козарев. През годините в..

публикувано на 22.02.20 в 13:20

Доброволците на БЧК в Кърджали са дарили 3 658 часа безвъзмезден труд за 2019-а

Успехите и предизвикателствата пред БЧК в Кърджали бяха обсъдени днес в конферентната зала на кърджалийската многопрофилна болница . Това стана по време на отчетно събрание на областната организация. Гости на събитието бяха зам.-председателя на НС на БЧК инж. Стойчо Стойчев, зам.областния управител Севда Камбурова, директори и началници на..

публикувано на 20.02.20 в 19:05

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кмета на селото Васил..

публикувано на 20.02.20 в 16:36