Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преди 80 години Родопската теснолинейка стига за първи път до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиПреди 80 години строежа на железопътни трасета в страната е било в разцвета си. През 1932 - 1936 година "желязната машина" достига по релси в Източните Родопи. Това е било голямо събитие по онова време, да посрещнат първия влак в Кърджали. В Западния край на Родопите по същото време са проправяли път на Родопската теснолинейка от Тракия през Родопите за Неврокопско. Преди дни се отбелязаха 80 години от пускането на участъка от Велинград до Белица. Гражданско сдружение "За теснолинейката" отбелязаха тази годишнина с празнично пътуване от гара Септември до Белица с влак "Родопи". 
Повече за инициативата и за отбелязването на годишнината разказва Кристиан Ваклинов, председател на гражданско сдружение "За теснолинейката" в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Превозвачи в Кърджали се надпреварват кой ще предложи по-ниска цена за билет до Истанбул

Бум на пристигащи от Истанбул в Кърджали. Желаещите да посетят южната ни съседка също не са малко. Причината - прекалено ниската цена на билетите. В момента можете да пътувате до или от Истанбул за 20 лв., 15 лв., че дори и за 10 лв. Общо 10 автобуса на ден пристигат от Истанбул и Бурса сутринта и заминават вечерта обратно. А пък двупосочният билет за..

публикувано на 25.09.20 в 18:11

Как да си направим домашно песто и салата "Ропотамо"?

Време е да консервираме лятото в буркани , защото скоро то ще изтърколи съвсем и пресните плодове и зеленчуци ще бъдат все по-малко. Сега е времето, в което има в изобилие сезонни зеленчуци - най-вече чушки и домати, както и зелени подправки. Кулинарят Росица Генчева прави домашно песто, без да прибавя маслини . С добавено..

публикувано на 25.09.20 в 12:42

Семейство създаде спасителен остров за уплашени животни

Сигурно си спомняте тази песен на Елтън Джон, в която певецът пее, че се връща на село, където е неговият дом, старият бухал и неговия нов път. Своя дом в малко разградско селце, близо до микроязовир, намери таралежката от Кърджали , спасена от кърджалийката с габровски корени Евгения Пандула. Преди два месеца женският таралеж беше нападнат от..

публикувано на 25.09.20 в 11:17

Кърджалийци на финал в националния шампионат по драг рейсинг

Кърджалийския отбор по драг, начело с Танер Тапъджъ се отправя към  последния-трети кърг от тазгодишното националното драг състезание организирано от АФБ (Автомобилната Федерация на България). Финалът ще се проведе на 10 и 11 октомври в Кондрофрей. След връщането си от втория кръг на шампионата, който се проведе на 12-13 Септември  в гр. Сливен на..

публикувано на 25.09.20 в 07:00

Близо 550 бегачи от 13 държави ще се включат в маратона К3 ултра

На 26 септември, събота в Златоград ще бъде даден старта на ултрамаратона К3 ULTRA. Маратона се провежда за втора година в родопския град. Тази година участие в надбягването ще вземат около 550 дущи от 13 държави в три различни по дължина трасета. Най-дългият маршрут е 85 километра преминаващ през територията на две области и четири общини -..

публикувано на 24.09.20 в 09:46
Илия Учиков, гайдар и майстор на гайди

Илия Учиков - майсторът на гайди

Наричат каба гайдата космическият музикален инструмент, защото българската песен „Излел е Дельо хайдутин“,  полетяла в космоса е под съпровода на родопската гайда. Не минава празник в Родопите без този старинен инструмент. Нейната мелодия те кара да настръхнеш, дори и сълзи да пролееш.  Планината е пълна с гайдари. Но замисляли сте се, как се майстори..

публикувано на 21.09.20 в 14:20

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58