Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Златоград пазят традициите и стария български дух

Взаимното училище в Златоград
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиВ Исторически бележник Златоград е споменат като Беловидово. По-късно до 1934 година селището носи името Даръдере. Преди Балканската война градът е бил заселен главно от православни християни и българи, изповядващи ислям. През 1912 година в града се заселват българи от други части на България и в демографската статистика на професор Любомир Милетич от 1912 година е посочено, че в града живеят 120 помашки и 200 български семейства.

Град Златоград се прославя с песента „Излел е Дельо хайдутин“, която през 1977 г. е включена в Златната плоча на Вояджър като музикално послание от Земята към далечния космос. Той е селище с богата култура и многовековна история. На територията му се намира най-старата построена по време на османското владичество църква в Родопите - „Успение Богородично“ - построена през 1834 година, сградата на най-старата пощенска станция в България и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите.

 Ако искате да се запознаете с възрожденския „прототип“ на днешния таблет, или пък искате да усетите чара на отколешното образование и учителската мода от 19 век, е добре да посетите някогашното Взаимно училище, с подредена Музейната сбирка. Може би няма да се учудите, ако ви кажа, че тя е  втората по рода си  у нас, след тази в Априловската гимназия в Габрово. Експозицията е разположена на два етажа и в нея може да се види възстановка на класна стая с типичните учебни пособия, учителска стая, всекидневна на семейството на учителя и мястото, където са си почивали учителите -  открит кьошк, част от просторна веранда. Сградата на Взаимното училище в Златоград е построена с дарения и доброволен труд. То е и първото светско училище в Южна България. Взаимно училище

Ема Александрова, уредник в музея на просветното дело в Златоград ни запозна с характерните особености на Взаимното училище, построено с дарения и доброволен труд на златоградчани през 1852 г. Освен всичко останало, в музея се пазят и книги с преписки, вещи, снимки и документи за историята на Златоград. Общо тук се съхраняват над 3500 музейни експоната. 

По старите калдаръмени улички на Стария Златоград може да видите малки дюкянчета, работилнички - тъкачница сарач, ножар, златар. Тук е развито Абаджийството. Това е вид занаят, при който се изработва аба - дебел тепен вълнен плат, използван за производството на мъжки дрехи. Занаятът е особено популярен в България, застъпен в балканските и подбалкански селища, силно развит в края на 18 и началото на 19 век. Тъкането на шаяк и аби в миналото е тясно свързано с облеклото на населението. То е едно от постоянните домашни занаяти. Затова се отбиваме при Здравка Чолакова - терзийката, за да разберем повече за родопската носия. Взаимно училище

Не може да посетите родопското градче  и да не опитате Въртяното златоградско кафе на пясък. Една ориенталска традиция, пренесена в Родопите от Сирия, която Етнографският ареален комплекс в Златоград поддържа вече повече от 17 години. Между старите бели къщи на Беловидово, където се събират две малки тесни улички, се намира кафето на пясък. За това как и защо майсторът на въртяното кафе - Кардашлъка, е пренесъл тази традиция преди повече от век ни разказва  Ваня Печева - жената, която ще ви сервира по атрактивен начин това кафе, и която дотолкова е усвоила занаята, че може със затворени очи да завърти таблата с малките чашки на нея, без да падне и една капка от гъстата черна течност.

Малкото кафене в стария Златоград е като местната социална мрежа. Всеки идва тук, за да се види с приятели и познати,  разказва Ваня Печева. Въртяно кафе на пясък

Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ. Постройките в Етнографския ареален комплекс се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите дворове, с широките дъбови врати и кръглите комини. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника. В центъра на града се извисява паметник на Делю войвода прегърнал вълюбената му Глфие, а срещу тях преди 2-3 години откриха паметник на космическата песен "Излел е Делю хайдутин". Монумент на Делю Хайдутин и възлюбената му Гюлфие.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Вижте още
Севджан Рамадан

Севджан Рамадан: Сбъднах една мечта

„Севджан Рамадан с грамота за отличнопредставяне на Роженския събор“, „Севджан Рамадан покори Копривщица“, „Концерт на  музикална школа “Станимака“ и Севджан Рамадан в Асеновград“, това са малка част от заглавията на местната преса за младата народна певица Севджан Рамадан от Асеновград. Нейният път в областта на фолклора започва през 2004..

публикувано на 29.09.20 в 15:00

Започват плащанията на земедлските стопани за компенсиране на щетите, причинени от пандемията

Близо 35 хиляди фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, свързани с коронакризата. Почти 100 милиона лева ще разпредели държавата, за да компенсира фермерите за загубите, причинени от епидемията, извънредното положение и загубите на пазари.  В област Кърджали са кандидатствали близо 2000 земедлски стопани за компенсиране на..

публикувано на 28.09.20 в 15:04

Ендуро – висок адреналин с мотори сред природата (видео и снимки)

С форсиране на мотори на 26 септември в 10:00 часа започна петият кръг от Българския екстремен Ендуро шампионат. Той се проведе в местността Кукуля в Кирково под мотото „Родопска сакънтия – луда надпревара”.  Метеорологичните условия покачиха степента на трудност на подготвеното трасе, понеже проливния дъжд посрещнал състезателите в събота..

публикувано на 28.09.20 в 14:12

Откриват телефон на доверито в Кърджали

До седмица в Кърджали ще бъде открит телефон на доверието, на който жертви на насилие във всичките му форми могат да намерят съвет и подкрепа. С цел спокойствие обажданията ще са анонимни, а самият разговор ще бъде таксуван по стандартна телефонна тарифа. Това заяви клиничния психолог Екатерина Велева, председател на фондация ПУЛС, която стои..

публикувано на 28.09.20 в 13:34

Превозвачи в Кърджали се надпреварват кой ще предложи по-ниска цена за билет до Истанбул

Бум на пристигащи от Истанбул в Кърджали. Желаещите да посетят южната ни съседка също не са малко. Причината - прекалено ниската цена на билетите. В момента можете да пътувате до или от Истанбул за 20 лв., 15 лв., че дори и за 10 лв. Общо 10 автобуса на ден пристигат от Истанбул и Бурса сутринта и заминават вечерта обратно. А пък двупосочният билет за..

публикувано на 25.09.20 в 18:11

Как да си направим домашно песто и салата "Ропотамо"?

Време е да консервираме лятото в буркани , защото скоро то ще изтърколи съвсем и пресните плодове и зеленчуци ще бъдат все по-малко. Сега е времето, в което има в изобилие сезонни зеленчуци - най-вече чушки и домати, както и зелени подправки. Кулинарят Росица Генчева прави домашно песто, без да прибавя маслини . С добавено..

публикувано на 25.09.20 в 12:42

Семейство създаде спасителен остров за уплашени животни

Сигурно си спомняте тази песен на Елтън Джон, в която певецът пее, че се връща на село, където е неговият дом, старият бухал и неговия нов път. Своя дом в малко разградско селце, близо до микроязовир, намери таралежката от Кърджали , спасена от кърджалийката с габровски корени Евгения Пандула. Преди два месеца женският таралеж беше нападнат от..

публикувано на 25.09.20 в 11:17