Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишо Кадиев: Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор

Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор. Тази тенденция получи потвърждение и след шестия фестивал на любителските клубове "Перпера 2019", който се проведе преди дни в Кърджали. Празникът на хорото събра 19 състава от цяла Южна България - Стара Загора, Раднево, Димитровград, Хасково, Минерални бани, Харманли, Симеоновград, Чепинци, Рибница, Войкова лъка, Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково и Бенковски. 

Преобладаващо автентични хора се показаха на фестивала, което е хубаво, тъй като клубовете са любителски и с тази цел са създадени - да пресъздават автентичния фолклор, каза за Радио Кърджали хореографът Мишо Кадиев, който ръководи клубове в Хасково, Димитровград и Минерални бани. Изненада ме това, че съвсем чисти неща се представиха на фестивала. Хареса ми, че нямаше, ние на жаргон ги наричаме хора от "купонджийска етнографска област". Това са такива лоши образци, които се създадоха в България, за съжаление, и по интернет се разпространяват. И хора, при които липсва хореографско образование, те са доста, може би 60-70 процента от клубовете се ръководят от не-хореографи, и тези хора, които нямат познание за нашия фолклор, търсейки изцяло репертоара си от интернет, попадат на такива образци - недобри, които не са фолклор. Аз бих ги нарекъл чалга, коментира Мишо Кадиев.

Според него всеки ръководител на клуб, танцов състав или група към читалище трябва да е отговорен, когато подбира репертоара на състава и поставя народни танци или хора. Защото танцът не е само танц, трябва да имаме понятие и от музика, етнографски области, народни обичаи. Със сигурност има нужда да се стъпи на сериозна база за изучаването на българските народни хора, но това е бавен процес. Хубавото е, че той вече е в ход, смята Мишо Кадиев и дава примери със семинарите, които се правят в България за преподаване на хора, с курсовете за ръководители на клубове, които се организират във висши учебни заведения, както и с целите, които си поставя Асоциацията на хореографите в България, на която и той е член.

Една от големите цели е завръщане към корените, към автентичното. Голяма цел е и да извоюваме правото на час по български хора и танци в училище, а не да бъде час по физическо възпитание. И в тези часове да преподават хореографи. Искаме да имаме задруга на хореографите, която да въведе контрол и ред в бранша, без значение дали става въпрос за български фолклор, модерен балет или друго танцово изкуство, разказва Мишо Кадиев.

И друга голяма цел си поставя Асоциацията на хореографите в България - да създаде фонд от български хора и танци, стари образци, който ще бъде достъпен за всеки. Така ще се предотврати търсенето и поставянето на недоказани образци от Интернет.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Мишо Кадиев може да чуете в прикачения звуков файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33