Проф. д-р Тодор Черкезов: Половите инфекции са най-честата причина за безплодиеБолестите, предавани по полов път имат голямо социално значение. Първо, защото са силно разпространени, и второ, защото засягат човека  в неговия най-активен житейски период, като се отразяват на работоспособността на хората. При недостатъчна активност в диагностиката и лечението им тези болести крият риск от поражения на целия организъм на човека и до усложнения, достатъчно тежки и за отделния болен, и за семейството му, а дори и за цялото общество, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали.

Венерически болести се наричат тези заразни заболявания, чийто най-чест начин на разпространение е половият път. Наименованието им идва от латинското име на богинята на любовта Венера (лат. Venus). Класическите венерични болести са Сифилис, Гонококция, Мек шанкър, някои Негонококови уретрити. Днес е възприет един по-широк термин „Болести предавани по полов път”, който обобщава всички други нови сексуално предавани болести, и включва широк кръг от възпалителни състояния на половите органи: Хламидии, Трихомоназа, СПИН, Хепатит Б, Генитален херпес, Генитални брадавици, Кандидоза, Уретрити при мъжете, Вагинити при жените, Бактериална вагиноза и др.

Източник на тези инфекции е болният човек, а основният механизъм на предаване е директният контакт при полов акт. При част от полово предаваните болести заразяването може да стане и по кръвен път, т.е. при нарушаване на кожната повърхност – кръвопреливане, операция, инжектиране, татуировки, бръснене, маникюр. В такива случаи инфекцията навлиза в организма през наранената кожа. По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път. Тенденцията е за увеличаване на  новите сексуално предавани болести – хламидийните и вирусни инфекции.

Настоящият обзор върху венерическите заболявания  има за цел да заостри вниманието на хората в активна полова възраст върху възможните зарази. Да даде обща представа за най-често срещаните инфекции и да покаже, че  опасността от тях не бива да се подценява. Каквато и да е инфекцията, ако се  лекува навреме и достатъчно ефективно, тя се преодолява без сериозни усложнения.

По думите на проф. д-р Тодор Черкезов именно половите инфекции са най-честата причина за безплодие. Тези зарази са много коварни, защото не винаги симптомите са достатъчно изразени и много от техните жертви не подозират, че имат проблем. Затова при необичайно течение от половите органи, болки, сърбежи или ранички, образувания или просто за съвет, незабавно се обърнете към специалист. Болестите предавани по полов път са раздел от дерматологията и най-добрият Ви съветник е специалистът-дерматолог.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с проф. д-р Тодор Черкезов за видовете кожно-венеречески болести и справянето с тях в звуковия файл.


Вижте още

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните "Лиляно моме" и "Пусти очинки чоранки" и към двете песни е създаден..

публикувано на 07.12.19 в 13:10

8 декември - история на студентския празник

Наближава студентския празник 8 декември, но малцина от студентите знаят защо техният ден е точно на тази дата. Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 06.12.19 в 10:51

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др.  В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за..

публикувано на 05.12.19 в 13:07

"След първото кафе" на 5 декември

В четвъртък, 5 декември, малко след 9 в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали  сме ви подготвили следните теми до 12 часа:  - Лятиф Расим е новият заместник председател на Общински съвет Кърджали. Той бе избран на предпоследната сесия за тази година на местния парламент. Ще чуем настроенията и позициите на групите общински съветници по..

публикувано на 05.12.19 в 06:56
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  В книгата „Село Гърнати – кътче от рая“ е събрана историята на селото..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, от мен, Радка Петкова, това е епизод на предаването "Вкусен следобед" от 1 декември . Празниците вече чукат на вратата и навяват представи за сняг, сън на топло покрай камината, дядо Коледа от далечна Лапландия и подаръци . И колкото и да сме възрастни, всеки се надява добрият старец да остави следа в неговия празник, пък бил той и почивка..

публикувано на 02.12.19 в 08:55