Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Тодор Черкезов: Половите инфекции са най-честата причина за безплодие



Болестите, предавани по полов път имат голямо социално значение. Първо, защото са силно разпространени, и второ, защото засягат човека  в неговия най-активен житейски период, като се отразяват на работоспособността на хората. При недостатъчна активност в диагностиката и лечението им тези болести крият риск от поражения на целия организъм на човека и до усложнения, достатъчно тежки и за отделния болен, и за семейството му, а дори и за цялото общество, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали.

Венерически болести се наричат тези заразни заболявания, чийто най-чест начин на разпространение е половият път. Наименованието им идва от латинското име на богинята на любовта Венера (лат. Venus). Класическите венерични болести са Сифилис, Гонококция, Мек шанкър, някои Негонококови уретрити. Днес е възприет един по-широк термин „Болести предавани по полов път”, който обобщава всички други нови сексуално предавани болести, и включва широк кръг от възпалителни състояния на половите органи: Хламидии, Трихомоназа, СПИН, Хепатит Б, Генитален херпес, Генитални брадавици, Кандидоза, Уретрити при мъжете, Вагинити при жените, Бактериална вагиноза и др.

Източник на тези инфекции е болният човек, а основният механизъм на предаване е директният контакт при полов акт. При част от полово предаваните болести заразяването може да стане и по кръвен път, т.е. при нарушаване на кожната повърхност – кръвопреливане, операция, инжектиране, татуировки, бръснене, маникюр. В такива случаи инфекцията навлиза в организма през наранената кожа. По данни на Световната здравна организация всяка година се откриват около 250 милиона нови случаи на болести, предавани по полов път. Тенденцията е за увеличаване на  новите сексуално предавани болести – хламидийните и вирусни инфекции.

Настоящият обзор върху венерическите заболявания  има за цел да заостри вниманието на хората в активна полова възраст върху възможните зарази. Да даде обща представа за най-често срещаните инфекции и да покаже, че  опасността от тях не бива да се подценява. Каквато и да е инфекцията, ако се  лекува навреме и достатъчно ефективно, тя се преодолява без сериозни усложнения.

По думите на проф. д-р Тодор Черкезов именно половите инфекции са най-честата причина за безплодие. Тези зарази са много коварни, защото не винаги симптомите са достатъчно изразени и много от техните жертви не подозират, че имат проблем. Затова при необичайно течение от половите органи, болки, сърбежи или ранички, образувания или просто за съвет, незабавно се обърнете към специалист. Болестите предавани по полов път са раздел от дерматологията и най-добрият Ви съветник е специалистът-дерматолог.

Чуйте цялото интервю на Ангел Шенков с проф. д-р Тодор Черкезов за видовете кожно-венеречески болести и справянето с тях в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56