Българите масово се самолекуват, при това с антибиотициБългарите масово се самолекуват, при това с антибиотици. По данни на Агенцията по лекарствата 80% от силните медикаменти се приемат в домашни условия. Хората трупат здравна култура от интернет, а не от истински лекари, като масово търсят лек за болежките си и се доверяват на съветите на съседи, приятели или роднини, търсейки облекчение в бабините билкови рецепти прескачайки ролята на лекарите, поради лошото им пренебрежително отношение и ниската информираност за иновациите във фармацевтиката и взаимодействието между новите медикаментите и организма.

Лекарите станаха търговци, който неглижират състоянието на пациентите си, а болниците се превърнаха търговски дружества. Всичко това рефлектира на всеки един аспект от здравословния живот на хората, които понякога вместо да си помогнат, те създават предпоставка за влошаване на състоянието си с риск от предизвикване на алергична реакция или нежелани странични ефекти.

Редно ли е когато се разболеем, макар и да е обикновена настинка, да се доверим на съвета на близък човек или роднина, отивайки до аптеката да си вземем лекарства без да сме се консултирали с медицинско лице? По думите на магистър-фармацевта Илияна Мурджева, самолечението е честа причина за усложнения, защото лекарствата в много случаи имат повече противопоказания, отколкото показания.

Напоследък доста хора са във възторг от хомеопатията, въпреки че не разбират достатъчно естествените процеси на здраве и болест. Тази погрешна или частична представа за  холистичната медицина поражда много слухове и незнание за функционирането й, което води и до неоправдани очаквания.

Въпреки, че усилено се твърди, че хомеопатията е „безвредна”и няма странични ефекти. Доста лекари изрично предупреждават да се внимава с предписанието, индивидуалната доза и точното приложение.

В някои случаи лечението може да трае от дни до години. Така наречените странични фактори като химизираната храна, стрес и икономическата криза действат противопоказно за укрепването и подобряването на здравето и в тези случаи хомеопатията идва като профилактика и превенция на болестта.

Към какви още медикаменти и методи на самолечение прибягват най-често хората при самолечение и какво трябва да има във всяка семейна аптечка чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Илияна Мурджева в звуковия файл.

Снимката е илюстративна.


Вижте още

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните "Лиляно моме" и "Пусти очинки чоранки" и към двете песни е създаден..

публикувано на 07.12.19 в 13:10

8 декември - история на студентския празник

Наближава студентския празник 8 декември, но малцина от студентите знаят защо техният ден е точно на тази дата. Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 06.12.19 в 10:51

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др.  В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за..

публикувано на 05.12.19 в 13:07

"След първото кафе" на 5 декември

В четвъртък, 5 декември, малко след 9 в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали  сме ви подготвили следните теми до 12 часа:  - Лятиф Расим е новият заместник председател на Общински съвет Кърджали. Той бе избран на предпоследната сесия за тази година на местния парламент. Ще чуем настроенията и позициите на групите общински съветници по..

публикувано на 05.12.19 в 06:56
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  В книгата „Село Гърнати – кътче от рая“ е събрана историята на селото..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, от мен, Радка Петкова, това е епизод на предаването "Вкусен следобед" от 1 декември . Празниците вече чукат на вратата и навяват представи за сняг, сън на топло покрай камината, дядо Коледа от далечна Лапландия и подаръци . И колкото и да сме възрастни, всеки се надява добрият старец да остави следа в неговия празник, пък бил той и почивка..

публикувано на 02.12.19 в 08:55