Експерти обменят опит за превенция на употребата на дрога сред младежитеПсихолози и други специалисти обмениха опит и информация за добрите практики и програми, които им помагат във всекидневната работа с деца и младежи  на 13-ата Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотични вещества, която се проведе  в сградата на Национален център по заразни и паразитни болести в столицата.

По време на форума, организиран от Секретариатът на националния съвет по наркотични вещества и национален център по обществено здраве, участваха представители на 27 общински превантивно-информационни центъра от цялата страна.

Председателят на ОСНВ Кърджали д-р Сезгин Бекир  представи пред участниците във форума, добрата практика на ОСНВ и ПИЦ – Кърджали свързана с дела за осъществяване на възпитателна работа при пълнолетни лица.

Във фокуса на вниманието по време на Срещата организирана от Секретариата на Националния съвет по наркотични вещества и Национален център по обществено здраве и анализи се засягат различни тематични кръгове свързани с работата на ОСНВ в страната. Част от тях са за повишаване на компетентността на служителите в съветите при прилагането на превантивните програми, а други с добрите практики в областта на превенцията. По време на срещата ще бъде дискутиран и Планът за дейностите по изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците за периода 2019-2023г.

Обмяната на добър опит е от огромно значение за ефективността на дейността на центровете. Превенцията е най-доброто лечение за всеки здравословен проблем,а злоупотребата с наркотични вещества е не само здравословен, но и социален проблем за обществото ни, коментира Валентина Грудева, секретар на Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали

Подробности около 13-ата Национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотични вещества чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Валентина Грудева в звуковия файл.


Вижте още

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните "Лиляно моме" и "Пусти очинки чоранки" и към двете песни е създаден..

публикувано на 07.12.19 в 13:10

8 декември - история на студентския празник

Наближава студентския празник 8 декември, но малцина от студентите знаят защо техният ден е точно на тази дата. Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 06.12.19 в 10:51

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др.  В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за..

публикувано на 05.12.19 в 13:07

"След първото кафе" на 5 декември

В четвъртък, 5 декември, малко след 9 в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали  сме ви подготвили следните теми до 12 часа:  - Лятиф Расим е новият заместник председател на Общински съвет Кърджали. Той бе избран на предпоследната сесия за тази година на местния парламент. Ще чуем настроенията и позициите на групите общински съветници по..

публикувано на 05.12.19 в 06:56
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  В книгата „Село Гърнати – кътче от рая“ е събрана историята на селото..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, от мен, Радка Петкова, това е епизод на предаването "Вкусен следобед" от 1 декември . Празниците вече чукат на вратата и навяват представи за сняг, сън на топло покрай камината, дядо Коледа от далечна Лапландия и подаръци . И колкото и да сме възрастни, всеки се надява добрият старец да остави следа в неговия празник, пък бил той и почивка..

публикувано на 02.12.19 в 08:55